Menu Zavřít

Tradice betlémů žije i v zahraničí

23. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Česká ruční práce má šanci trumfnout předražené kýče ze západu Se zahraniční produkcí betlémů se letos mohou zájemci seznámit i na mnoha prodejních místech. Profit přináší srovnání s aktuální cenovou nabídkou v Rakousku, Itálii a SRN. V zásadě se u nás nabízejí dvě skupiny zboží.

Česká ruční práce má šanci trumfnout předražené kýče ze západu

Se zahraniční produkcí betlémů se letos mohou zájemci seznámit i na mnoha prodejních místech. Profit přináší srovnání s aktuální cenovou nabídkou v Rakousku, Itálii a SRN.

V zásadě se u nás nabízejí dvě skupiny zboží. Betlémy mimořádně levné, nižší řemeslné úrovně z východu a naopak betlémy řemeslně velice kvalitní, ale mimořádně drahé, ze západu. Příkladem prvních může být sv. rodina, kterou do ČR dováží Karel Piskáček a běžně se prodává ve velkých obchodních domech za pouhých 75 Kč. Figura vysoká 12 cm je zhotovena z umělé hmoty lité do dobře vypracované formy. Figury naznačují dobrou rakouskou nebo německou předlohu. Ledabylé provedení barev, které se pozná při porovnání několika stejných exemplářů, ale ukazují na asijskou dílnu. Vezměme si tuto figuru jako základ pro další cenové srovnání. Z obdobného materiálu, ale v pečlivém provedení, dodává betlémové figurky i celé sestavy pro západní trh velkoobchodní italská firma Fontanini z Bani di Luka. Komplet jesliček, se 30 cm vysokými figurami sv. rodiny, králů, osla a krávy s jedním pastýřem a jednou ovcí, se o letošním adventu nabízí v Rakousku a SRN za 370 eur. Figura srovnatelná s dováženou K. Piskáčkem tato italská firma nabízí pro maloobchod za 20 euro (prodejní cena 40 euro).

Ze stejných míst

Řemeslně pravděpodobně nejdokonalejší tradiční betlémy dnes vznikají na pomezí Rakouska a Itálie v Tyrolsku. Firmy se pravidelně představují na mezinárodních veletrzích, mají své katalogy. Všechny se považují za umělecké, všechny zdůrazňují ruční práci. Ve skutečnosti většina z nich pomocí kopírovacích fréz zhotovuje v různých velikostech strojním způsobem kopie podle nějakého vzoru. Zákazník si může vybrat v katalogu nejen druh figurky, ale i její velikost, provedení v přírodním dřevě nebo polychromované. Firmy zaručují, že figury jsou skutečně stejné jako na prospektu. I zkušené oko velmi těžko hledá rozdíl. Jsou to strojové výrobky. Majitel firmy z Kasteruthu (pár kilometrů od Brixenu) nás přesvědčoval, že je to krásné místo nejen k zimní, ale i letní rekreaci, kde jsou překrásné slavnosti a nejkrásnější betlémy. Tamní figurky jsou dokonale přesné i barevné, a přestože jsou z masivu, připomínají spíše plasty. Je to dokonalá manufakturní práce, ale hovořit o umění nelze. Pravdou je, že zde betlémářská tradice nebyla přerušena. Například Flavio Prinoth ze St. Christiny říká, že první figurky dělal v otcově dílně, který vytvářel Madony. Po absolvování umělecké školy má od roku 1983 vlastní ateliér. Je také jedním z mála tvůrců, který vytváří skulptury podle přání - od malých pro betlém, až po díla v nadživotní velikosti.

Všechny materiály

Do kategorie strojově přesné výroby patří například produkce Petra Stafflera ve V ídni. Jako materiál používá lepené lipové dřevo. Srovnatelná sv. trojice, jako dovážená K. Piskáčkem, ale zde v přírodním dřevě, v současném designu, vysoká 10 cm se nabízí k prodeji za 39 eur. Podobná skupina polychromovaná, 45 cm vysoká je za 2400 eur. Obyčejná betlemová figurka daráka, 10 cm vysoká, je za 59 eur. Přestože je západní trh na první pohled mnohem bohatší v nabízeném sortimentu, ve skutečnosti převažuje strojová produkce. Materiál se liší. Pro lehké připomenutí Vánoc je možné si například zakoupit oboustranně plastickou litinu z cínu o síle kolem 1 milimetru. Obrázek o rozměrech zhruba 12 x 12 cm stojí 22 eur, trojúhelníková sestava o odvěsnách 10 cm se prodává za 17 eur. V předvánoční atmosféře těchto zemí se nabízejí všechny druhy materiálů. Můžete si třeba zakoupit odlitek sv. rodiny ze včelího vosku. Zhruba 8 cm vysoký připomínající naše vánoční pečivo a nepochybně zhotovován do staré perníkářské formy, letos stál 0,7 euro. Podobnou několikagramovou drobnost, ale zhotovenou od ruky, nabízejí čeští včelaři za 8 - 10 Kč. Můžete si koupit i betlém z ovčí vlny. Nebyl však ani krásný, ani levný. Spíše zaujala myšlenka, že i na západ od nás se snaží najít využití pro tuto surovinu. Dřevěná soustružená stylizovaná figurka v barvě, vysoká kolem 8 cm se nabízí za 7,2 euro. Pro srovnání, obdobný artikl zhotovený českou firmou František Kolínský z Kounic je za 60 Kč.

Jako od řezbáře

Samostatným artiklem jsou sv. rodiny nebo jiné figury jakoby ukryté v surovém dřevě. Například z lipové větve i s kůrou na vás vyhlíží Madona s dítětem. Na první pohled by se zdálo, že toto musí být zaručeně ruční práce, a člověk by obdivoval, jak tvůrce své dílo zvládl. Ve skutečnosti nejde o řezbu, ale o zpracování kopírovací frézou. Větev je upnuta do svěráku a stroji je jedno, ze kterého místa začíná. Firmy došly tak daleko, že stejným způsobem zhotovují i nejjednodušší doplňky k jeslím, které čeští a moravští řezbáři dělají několika řezy nože.

Každý rok kousek

U dražších dřevěných betlémů firmy předpokládají, že je zákazníci pořizují v průběhu několika let a postupně dokupují další figury. V tom smyslu usilují o inovace, tedy každoroční doplnění katalogu o nový vzor. Současný základní katalog je společný pro řadu drobných řezbářských firem a drží se již více než 20 let. Prodej podle katalogu podstatně urychluje komunikaci, odstraňuje nutnost návštěvy v ateliéru nebo dílně. Na druhé straně udělal z někdejší uměleckořemeslné činnosti průmyslovou výrobu. Některé firmy již pochopily, že strojově přesná výroba ztrácí charakter ruční práce a svoji jedinečnost. Proto se pokoušejí jednat s našimi řezbáři, aby jejich dokonalé strojní výrobky opracovávali rukou, a tím současné výrobky opět přiblížili někdejší tyrolské tradici. I z tohoto letmého srovnání vyplývá totéž, co naznačuje i řada jiných oborů. Současný kurz koruna - euro je naprosto nesmyslný a reálně by odpovídal 8 až 10 Kč za 1 euro. Je tedy zřejmé, že se tvůrcům českých betlémů a obdobné produkce nabízejí netušené možnosti exportu.

Tab. - Z ceníku Dřevořezbářství*

Figury Přírodní dřevo Polychromie

Sv. rodina 72 125

Král, darák 22 - 35 40 - 70

Ovce, koza 15 31

Kráva, osel 28 35

POZN.: *Firma Franz Oberschneider, Matrei in Osttirol, figury vysoké 12 cm, v EUR

BRAND24

FOTO 1 - Letošní vánoční trhy ve Vídni nabídly opět rozšířenou nabídku dřevěných betlémů. Tradiční ruční práce se tu často tříská se strojově vyrobeným kýčem.

FOTO 2 - Nepohyblivý betlém v životní velikosti ve Vídni zajímal jen nejmenší návštěvníky. Možná proto, že byl celý plastový.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).