Menu Zavřít

Továrny i garsonky v dražbách

16. 12. 2010
Autor: profit

Stále více tuzemských nemovitostí končí v nedobrovolných dražbách. Podle odborníků za to může ekonomická krize a horšící se finanční situace domácností. Některé realitní kanceláře už nabízejí lidem v nouzi pomoc.

Foto: Zuzana Šmajlerová

V Česku razantně vzrostl objem nedobrovolných dražeb nemovitostí. Zatímco loni byl podle statistik serveru Centrální adresa tímto způsobem vydražen majetek za 152,2 milionu korun, do konce letošního listopadu již dosáhla tato suma

809,6 milionu, tedy více než pětinásobku. „Velcí věřitelé, mezi nimiž jsou hlavně banky, se rozhodli tímto způsobem realizovat zajištění nesplácených úvěrů,“ říká Libor Nevšímal, ředitel dražební společnosti Naxos.

Právě ta v říjnu uskutečnila největší letošní nedobrovolnou dražbu. Jednalo se o tovární komplex v Brandýse nad Labem, který za 340 milionů korun získala skupina CPI Group.

O desítky procent pod cenou

Kromě vydražených sum vzrůstá rovněž i počet jednotlivých nedobrovolných dražeb. V roce 2008 jich v tuzemsku proběhlo 273, o rok později 344 a za 11 měsíců letošního roku téměř 800. „Nárůst je ovlivňován především dražbami menších rezidenčních nemovitostí, tedy rodinných domků a bytů,“ přibližuje Nevšímal.

Zcela zásadním způsobem se na počtu veřejných dražeb podílejí insolvence. Podle Josefa Machů z dražební firmy Prokonzulta je na vině i růst půjček domácností od nebankovních subjektů. „Dlužníci nedomýšlejí, k čemu se smluvně zavážou,“ konstatuje. Podle odborníků lze očekávat, že počet insolventních návrhů dosáhne za celý letošní rok počtu 15,5 tisíce, zatímco v roce 2009 to bylo necelých 9,5 tisíce případů.

Pomoct může realitka

BRAND24

Některé tuzemské realitní kanceláře se v poslední době zaměřily na výkupy nemovitostí od lidí, kteří potřebují hotovost na splácení půjček, jejich nemovitost koupí za hotové, často ale pod aktuální tržní cenou. Také skončí-li nemovitost v nedobrovolné dražbě, draží se většinou za cenu v desítkách procent nižší, než je ta tržní. Některé realitní kanceláře, například společnost Century 21, proto ve spolupráci s bankami připravují pomoc pro lidi, kteří se dostali do finančních problémů a mohli by takto o svou nemovitost přijít. „Pomoc Century 21 klientům bank bude spočívat v řešení jejich současné situace například prodejem stávající nemovitosti za tržní cenu a nalezení jiné alternativy bydlení,“ přibližuje ředitel Century 21 Aleš Mazgaj.

Konkurenční realitní kancelář Re/Max už při řešení problémových úvěrů bankovních klientů spolupracuje se společností Raiffeisenbank. „Banka nám předá kontakty na lidi, kteří jsou ochotní řešit svou tíživou finanční situaci tak, že dobrovolně prodají svou nemovitost, která je u této banky zastavená,“ popisuje obchodní ředitel společnosti Hanuš Němeček. Realitní kancelář těmto lidem následně například zprostředkuje koupi nebo pronájem jiné nemovitosti. V příštím roce chce Re/Max zahájit spolupráci také s dalšími bankami.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).