Menu Zavřít

Továrna na nové technologie

25. 1. 2010
Autor: profit

Středoevropský technologický institut v Brně nabídne špičkový výzkum a vývoj průmyslovým podnikům. Firmy se tak dostanou k technologiím, které dosud nebyly dostupné.

Autor: Jakub Hněvkovský

Příští rok se v Brně začne stavět Středoevropský technologický institut CEITEC. Již nyní firmy poptávají výzkum, vzdělávání odborníků a pronájem zařízení za více než 1,6 miliardy korun. Vedení CEITEC jedná bezmála s dvěma stovkami firem, z nichž více než 100 subjektů již potvrdilo budoucí spolupráci. „Některá jednání vyvolaly samy firmy, které se zajímaly i o budoucí přístrojové vybavení. Mají zájem je využívat,“ přibližuje Radimír Vrba, vědecký ředitel pro oblast pokročilých materiálů a technologií.

Farmacie i strojírenství Zájem mají především firmy z farmacie, diagnostiky, potravinářství, elektrotechniky a strojírenství. Institut jim nabízí přístup k novým objevům, zařízením a technologiím, které dosud neměly k dispozici nebo za nimi musejí dojíždět do zahraničí. Zájemci o spolupráci s CEITEC vzhledem k zárodku jeho fungování zatím nechtějí být jmenováni. Jedním z nich může být společnost ENJOY, která se zabývá výzkumem magnetoterapie nádorových onemocnění. Výzkumný program je příbuzný zaměření vznikajícího technologického institutu. „Pokud by výsledky našeho současného výzkumu prospěly v uvedených oblastech projektu CEITEC, spolupráci jen uvítáme,“ poznamenává jednatel ENJOY Ivan Rampl. Novinkou, kterou mezi vědeckými centry nabídne CEITEC, je spolupráce věd o živé a neživé přírodě, což zejména pomůže rychlejšímu a ucelenějšímu řešení vědeckých problémů. „Toto spojení bude oboustranně velmi zajímavé a pro Brno i celou Českou republiku přínosné. Dá se očekávat, že do budoucna vzniknou v regionu díky spolupráci i nová pracovní místa,“ dodává Vrba. Přes 1000 přístrojů

CEITEC plánuje do svých laboratoří nasadit 1047 přístrojů, z nichž dvacítka je dražší než 20 milionů korun. Celkem žádá z evropského programu Věda a výzkum pro inovace přibližně 6,5 miliardy korun.

BRAND24

Mezi nejprogresivnější vybavení by měly patřit tomograf zobrazující orgány lidského těla, elektronový mikroskop ke sledování pohyblivého svazku elektronů a spektrometr nukleární magnetické rezonance, který bude jediným svého druhu na světě. „Nikdo se dosud nepokusil spojit výzkum a vývoj z oblasti věd o živé přírodě, materiálů a technologií v takovém rozsahu jako brněnské instituce,“ doplňuje Vrba. Projekt tvoří devět výzkumných programů zaměřených do oblastí nanotechnologie a mikrotechnologie, pokročilých materiálů, komunikačních a řídicích technologií či molekulární medicíny.

Na přípravě CEITEC se podílí řada institucí, například Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno a výzkumné ústavy. „Umožníme vědcům přístup k nejmodernějším technologiím, laboratořím a přístrojům, ale budeme za to vyžadovat užší spolupráci s průmyslovými podniky,“ uzavírá ředitel CEITEC Tomáš Hruda.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).