Menu Zavřít

Toshiba hodila ručník do ringu

25. 2. 2008
Autor: Euro.cz

SOUBOJ DVD FORMÁTŮ - Několik let trvající „válka formátů“, týkající se DVD nové generace, se zřejmě blíží ke konci. Jeden ze dvou hlavních aktérů, firma Toshiba, souboj vzdává a končí s výrobou HD DVD přístrojů.

Pokud jste doposud váhali, který ze dvou konkurenčních DVD formátů nové generace zvolit při „upgradu“ svého domácího kina nebo počítače, máte zřejmě po starostech. Souboj technologií HD DVD od Toshiby a Blu-ray od Sony už s největší pravděpodobností má svého vítěze. Toshiba totiž minulý týden potvrdila spekulace, podle nichž hodlá ukončit výrobu i prodej HD DVD přehrávačů a rekordérů. Rozhodnutí sice podle agentury Reuters ještě není definitivní, přesto Toshiba uznává, že musí revidovat svou strategii na poli DVD s vysokým rozlišením.

O vítězi rozhodla filmová studia

Technologie HD DVD a Blu-ray soupeřily o přízeň zákazníků zhruba pět let. Zpočátku byly jejich šance vyrovnané. Blu-ray sice nabízela mírně vyšší kapacitu, HD DVD ale odpověděla nižší cenou médií i přehrávačů díky jednodušší výrobě. Ani cena, ani kapacita však nakonec neměly rozhodující vliv.

Na výsledku „války formátů“ se nejvíc po-depsala podpora dalších firem z oboru, zejména filmových studií. Ta totiž musela vybrat, kterou z technologií zvolí pro vydávání filmů.

Zprvu se souboj i na tomto poli jevil vyrovnaně; studia často používala oba formáty. To se však změnilo letos v lednu. Hollywoodský gigant Warner Bros rozhodl, že vydávání filmů na discích HD DVD ukončí a zaměří se výhradně na Blu-ray. Firma Sony tak ovládla více než tři čtvrtiny filmového trhu.

Toshibě nepomohla ani podpora nejvýznamnější světové softwarové firmy Microsoft. Ten původně vsadil u svých herních konzolí Xbox na technologii HD DVD. Důvodem byla i rivalita Sony a Microsoftu na poli herních konzolí. Sony totiž pochopitelně pro svůj PlayStation zvolil Blu-ray. Vývoj na trhu ale nakonec přiměl softwarového giganta změnit rozhodnutí. Letos v lednu tak Microsoft připustil, že „osadí“ Xboxy i konkurenčním formátem Blu-ray.

Zřejmě poslední ránu formátu HD DVD zasadil americký obchodní řetězec Wal-Mart Stores. Ten před dvěma týdny uvedl, že postupně zastaví prodej přístrojů i disků s technologií HD DVD a zaměří se pouze na technologii Blu-ray. Totéž už dříve naznačil další vlivný řetězec Best Buy. Přestože se tedy Toshiba snažila zpomalit propad prodejů svých přehrávačů snížením cen, nepřízeň maloobchodních prodejců jí definitivně „podrazila nohy“.

Důstojná prohra

CONTENT24

Přestože pro Toshibu není prohra na poli DVD nové generace ničím příjemným, trhy zareagovaly na její rozhodnutí naopak pozitivně: akcie firmy posílily o více než šest procent. Analytici oceňují hlavně to, že Toshiba „vzdala“ prohraný souboj ještě relativně včas. Podaří se jí tak minimalizovat ztráty. „Pro Toshibu nemá smysl vkládat do toho další úsilí. Musí omezit ztráty a zaměřit zdroje na slibné aktivity,“ říká investiční manažer Daiwa SB Investments Koiči Ogawa. I přesto odborníci odhadují, že souboj se Sony Toshibě způsobí ztráty v řádech milionů dolarů.

V podobném souboji v osmdesátých letech, kdy spolu válčily videoformáty VHS a Betamax, se výrobce Betamaxu (opět japonská firma Sony) zuby nehty prohře bránil. Deset let výroby Betamaxu pak pro Sony znamenalo mnohem větší ztráty. Rozhodnutí Toshiby vítají i uživatelé. Situace na trhu se totiž díky němu vyjasnila. Diváci už nemusí mít strach, že zvolí formát, na němž za pár let nebudou vycházet žádné filmy. I to by mělo pomoci prozatím stále malému rozšíření DVD přehrávačů nové generace mezi lidmi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).