Menu Zavřít

Topolánek vysvětloval dluh firmy VAE

18. 9. 2006
Autor: Euro.cz

PREMIÉROVA PODNIKATELSKÁ KAUZAKauza okolo dluhu společnosti VAE vůči První městské bance a premiéra Mirka Topolánka zřejmě vyšumí do ztracena.Tvrzení vyšetřovatelů a opozičních politiků o tom, že současný premiér se měl dopustit úvěrového podvodu, Topolánek minulou středu zřejmě vyvrátil.

PREMIÉROVA PODNIKATELSKÁ KAUZA Kauza okolo dluhu společnosti VAE vůči První městské bance a premiéra Mirka Topolánka zřejmě vyšumí do ztracena. Tvrzení vyšetřovatelů a opozičních politiků o tom, že současný premiér se měl dopustit úvěrového podvodu, Topolánek minulou středu zřejmě vyvrátil.

Za snahou o diskreditaci Mirka Topolánka kvůli jeho působení ve společnosti VAE stojí podle předsedy ODS opoziční sociální demokracie. „Ta se mne chce zbavit jako předsedy ODS. Proto existovalo politické zadání, abych byl za svou podnikatelskou činnost ve

VAE kriminalizován. Je tu tendence zbavit se Topolánka, počkat do kongresu strany a navrhnout nějaké řešení ODS - ČSSD. Vláda obou stran je ale jenom Paroubkovo zbožné přání,“ vysvětlil premiér. Tomu, že se jedná o politickou objednávku, nasvědčuje i průběh celého případu. Na to, že přijde oznámení o podezření z trestné činnosti, upozornil dočasného ředitele protikorupční policie Miroslava Brycha bývalý šéf Úřadu vlády Pavel Přibyl již v dubnu letošního roku. A oznámení skutečně za pár dnů přišla. Jedno anonymní, druhé zaslal policii vydavatel Pivního magazínu, novinář Jaroslav „Večerníček“ Novák.

Ten v médiích připustil, že ho na problém okolo splácení půjčky upozornil tehdejší premiér Jiří Paroubek. Policie začala případ řešit okamžitě, ale až před necelými čtrnácti dny zveřejnila, že dospěla k názoru, že byl spáchán trestný čin a že prověřuje, zda se dají identifikovat konkrétní pachatelé. V médiích se ale zároveň objevily informace, že policie z trestného činu úvěrového podvodu podezírá právě Mirka Topolánka. A to z toho důvodu, že měl údajně zastaveny akcie, které prodal za dva a půl milionu a použil na nákup bytu.

JAKO BUMERANG

Tvrzení o trestní odpovědnosti Mirka Topolánka opakoval i Jiří Paroubek. Ten dokonce tvrdil, že si ČSSD nechala zpracovat právní analýzu, z níž Topolánkova trestní zodpovědnost jednoznačně vyplývá. Autor analýzy, bývalý vicepremiér pro ekonomiku a významný člen ČSSD Jiří Havel, ale naopak v analýze píše, že „Topolánek pouze napálil finanční kretény a idioty z vedení První městské banky a vedení města.“ Kuriózní na této citaci je především fakt, že v době řešení pohledávky byl předsedou dozorčí rady a ekonomickým náměstkem magistrátu právě Jiří Paroubek.

Policejní verzi ovšem vyvrací sám Topolánek, který předložil důkaz, že v době, kdy akcie prodával, nebyly již zastaveny. Nemohlo se tedy v žádném případě jednat o úvěrový podvod. Akcie prodal loni v létě, zástavní právo na ně bylo zrušeno již o téměř dva roky dříve. „Akcie jsem prodával v době, která pro mne nebyla výhodná, protože jsem nutně potřeboval peníze na nákup bytu,“ vysvětluje premiér svůj tehdejší krok. Prohlásil zároveň, že koupí bytu majetek ještě zhodnotil, takže v případě vymáhání dluhu na něm osobně měl dostatek prostředků k tomu, aby jej uhradil.

INVESTICI PRÝ ZMAŘILY PRŮTAHY

Celý případ se začal odvíjet 27. února 1998. Tehdy firma VAE, v níž byl Mirek Topolánek předsedou představenstva, získala úvěr 67 milionů korun na koupi společnosti Tepelného hospodářství Kroměříž. „Sto procent úvěru bylo jištěno právě majetkem této společnosti,“ vysvětluje Topolánek.

Banka ovšem úvěr jistila i dalšími zástavami - například směnkou společnosti VAE a 75 procenty akcií společnosti. Banka při poskytnutí úvěru ověřovala bonitu klienta, a z poskytnutí úvěru vyplývá, že majetek nebyl nulový, jak uvádí policie. Potíže, které později společnosti VAE vznikly, byly spojeny s dalšími plány a investicemi do kroměřížské teplárny. Podle premiéra se nakonec nerealizovaly, protože se nepřiměřeně dlouho blokovalo stavební řízení. Tím došlo k znehodnocení celé investice a k následným potížím, které vedly k prodlevám ve splátkách a ke vzniku dluhu.

Společnost VAE však nepodala žalobu na náhradu škody, která jí měla neúměrně prodlužovaným stavebním řízením vzniknout, protože Topolánek se podle svých slov bál, že by to mohlo být chápáno vzhledem k jeho roli politika jako politický nátlak. I po Topolánkově vysvětlení, jak došlo k zmaření investice, však trvá jeho sok Paroubek na tom, že jeho podnikání „bylo ostudou pro celou Českou republiku.“

VYDĚLALO I ELTODO

V kauze figuruje i společnost Eltodo, která získala významnou zakázku od pražského magistrátu. Šestnáctimilionovou pohledávku za VAE odkoupila za pět a půl milionů korun a rovněž firmě VAE odpustila část dluhu. Sám Topolánek nebyl nikdy v průběhu transakcí celé pohledávky vyzván k plnění této směnky. Firma Eltodo čelí nařčení, že šlo o jakousi „malou domů“, z toho důvodu, že dostává veřejné zakázky od pražského magistrátu, kde má ODS primátora a většinu v městské radě. Pro Eltodo to bylo podle jejího vyjádření výhodné řešení, protože získala 34% podíl ve firmě MIS Elektronika a navíc se VAE zavázala splatit dalších 8,3 milionu korun. Zbytek dluhu ve výši 4,7 milionu už Eltodo VAE odpustilo s tím, že i tak pro něj byla transakce výhodná.

HISTORIE PŘÍPADU

1999

Ostravská společnost VAE si u První městské banky, kterou vlastnil pražský magistrát, půjčila 67,5 milionu korun. Společníci firmy v čele s Mirkem Topolánkem se za úvěr zaručili akciemi a směnkou.

2000

Projekt zkrachoval a VAE splatila jen část dluhu. První městské bance zůstává pohledávka ve výši necelých 16 milionů.

2002

Magistrát prodává banku a přebírá rizikové pohledávky, mezi nimi i tu za společností VAE. Společnost CM Credit, která magistrátu s likvidací pohledávek radí, doporučuje, aby město šestnáctimilionovou pohledávku prodalo společnosti BB Cash, která se o ni zajímala. A to za 5,5 milionu korun.

2002

Ještě téhož roku BB Cash pohledávku prodává za 5,5 milionu korun společnosti Eltodo, v níž jako jednatel vystupuje Topolánkův stranický kolega Jan Koukal.

2003

Eltodo znehodnotilo směnku jako nepotřebnou, zrušilo rovněž zástavu akcií. V únoru odchází Topolánek z představenstva VAE.

2005

Mirek Topolánek prodává za 2,5 milionu korun svůj podíl ve společnosti. Za utržené peníze si pořídí luxusní byt v Praze.

4/2006

Na policii se objevují dvě trestní oznámení týkající se nesplaceného dluhu. Jedno sepsal Jaroslav Novák, alias Večerníček. Bývalý novinář ve stejné době podává trestní oznámení na šéfa Strany zelených Martina Bursíka. Za brzké vyřízení těchto oznámení lobbuje u šéfa protikorupční služby pravá ruka Stanislava Grosse Pavel Přibyl.

8/2006

CONTENT24

Protikorupční policie zahajuje v případu VAE trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Pramen: Hospodářské noviny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).