Menu Zavřít

Topolánek chce, aby mohly univerzity vydělávat

12. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Premiér Mirek Topolánek plánuje změnu vysokoškolského zákona tak, aby i univerzity mohly profitovat z výzkumu. Záměr souvisí s projektem Vivat, kterým chce předseda vlády propojit investice do vzdělávání, inovací, výzkumu a nových technologií.

Podle Topolánka získá věda v roce 2008 z veřejných zdrojů celkem 0,95 procenta HDP. V příštím roce stát do vědy a výzkumu vloží 23 miliard korun, o rok později 24,8 miliardy korun a v roce 2010 celkem 26,8 miliardy korun. Ze strukturálních fondů Evropské unie půjde na vědu zhruba 15 miliard korun ročně.

BRAND24

Od propojení systému financování vysokých škol a vědeckých pracovišť tak, aby na konci výzkumu stál konkurenceschopný výrobek, si Topolánek slibuje mimo jiné příliv soukromého kapitálu do výzkumu. České firmy zatím podle něj ve financování vědy zaostávají. „Zatímco ve světě činí podíl státních příspěvků k soukromým 1:2, v Česku jsou podniky v investicích do výzkumu méně štědré a na vzdělávání přispívají minimálně,“ tvrdí.

Podle mluvčí Technické univerzity v Liberci Jaroslavy Kočárkové se v Liberci daří spolupráci s firmami rozvíjet. „Firmy by byly ochotny nás podporovat mnohem více, a to i nákupem techniky, narážejí ale na to, že takto vynaložené prostředky nemohou uplatnit jako náklady, které je možné odečíst z daní, a to větší rozvoj takové spolupráce brzdí,“ řekla.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).