TOP 50 pražských restaurací

17. července 2009, 16:53 - Petr Bušta
17. července 2009, 16:53

Třetí ročník exkluzivního průvodce pro labužníky vyjde v říjnu

Dovolte, abychom výjimečně nasadili čtenářům této rubriky dietu. Před třetím říjnem je dobré trochu vyhládnout, neboť první říjnové pondělí vyjde náš průvodce EURO TOP 50 pražských restaurací. Již nyní ovšem můžeme představit několik novinek.

Tři stupně a dost
Především jsme se po třech letech konzultací s předními šéfkuchaři, restauratéry i mediálními experty a marketéry konečně dobrali klasifikačního systému, který by mohl být dlouhodobým a spolehlivým indikátorem kvality podniků. Bodování užívané v reportážích týdeníku EURO je přirozeně poznamenáno okolnostmi jedné či dvou konkrétních návštěv restaurace a nemusí poskytovat spolehlivou informaci. V průvodci EURO TOP 50 použijeme tradiční třístupňový systém známý například z klasifikace Michelina či Gambero rosso. Jenže to nebudou hvězdičky ani krevety ani skleničky. Toto překvapení si tvůrci s dovolením schovají na 3. říjen.

Šedesát kandidátů
Jak se zaplňují místa v našem seznamu TOP 50, vše nasvědčuje tomu, že letos udělíme jedno nanejvýše dvě ocenění v nejvyšší kategorii, zhruba šest ocenění o docela malé patro níž a všechny další podniky v TOP 50 obdrží hodnocení, které znamená: Skvělá restaurace, vřele doporučujeme.
Pojem doporučujeme je totiž tím nejdůležitějším principem našeho průvodce. Podniky, které se v něm ocitnou prostě doporučujeme svým čtenářům a riziko jejich zklamání je pro nás rizikem, že ztratíme důvěryhodnost. Silnější motiv poctivosti k dispozici není.
V tomto okamžiku můžeme doporučit zhruba 60 restaurací a do šesti nadějných se ještě chystáme. I ty, které se nevejdou do naší padesátky, v rámci publikace zveřejníme jako podniky, které doslova klepou na dveře labužnického nebe.

Noví laureáti
Před rokem jsme uvažovali, zda publikaci nerozšířit na TOP 100 pražských restaurací. Nerozšíříme. Zaprvé jich podle našeho názoru tolik není, zadruhé má řada z kandidátů vážné problémy a není jisté, že se podzimní gourmetské sezony dožijí. Přitom to s krizí asi nebude tak horké, jak se občas dočteme v novinách. Minulý týden jsme se pokusili kontrolně navštívit dva podniky z elitní padesátky, v nichž jsme se dočkali jen omluvy, že k dispozici není ani jediné volné místo. Oba se už roky zaměřují na tuzemskou klientelu včetně cizinců trvale usazených v České republice. Vůbec je úžasné, jak se navzdory krizi za poslední rok obohatila nabídka pro labužníky. V letošní TOP 50 se objeví více než desítka zcela nových podniků. Především to je důvodem, proč některé tradiční bašty z TOP 50 zmizí, ač rozhodně nadále stojí za návštěvu. Jenže trochu zaspaly.

Více praktických informací
Další novinkou letošního průvodce bude rozšíření informací – například o kuřáckých a nekuřáckých zónách, dostupnosti mobilních signálů, možnosti parkování, představení šéfkuchařů, o doplňkových službách pro stálé hosty a podobně. Na stránkách průvodce naleznou fajnšmekři také reportáž z nejfrekventovanějších pražských kaváren a některé si to na nástěnku rozhodně nevylepí. Stejně jako laureáti naší anticeny, Řádu čtyřdenní ryby, udělované za nejcitelnější zklamání, kterého se reportéři týdeníku EURO dočkali. V této kategorii máme prozatím long list o šesti položkách.

A pozor na internet
Průvodce bude jako vždy bezplatnou přílohou týdeníku EURO. Uzávěrka obsahu je 25. srpna, a tak mohou čtenáři ještě přispět dobře míněnými radami či tipy – jako nadšení gourmeti se neošklíbáme nad ničím. Dámám restauratérkám a pánům restauratérům připomeňme, že důležitým podkladem pro naši klasifikaci jsou také ceny vody a komunikace podniku včetně spolehlivosti, přehlednosti a aktuálnosti internetových stránek.

Box

Kdo přibude letos?

TOP 50 restaurací 2007

ADA, hotel Hoffmeister
Alchymist Club
Allegro, hotel Four Seasons
Amici miei
Aromi
Coda, hotel Aria
CzechHouse, hotel Hilton Prague
David
Dům vína U Závoje
Esprit, hotel Holiday Inn
Flambée
Francouzská restaurace, Obecní dům
Golden Gate
Gourmet Club, Interhotel Palace Praha
Hanavský pavilon
Chorvatský restaurant Mlýn
Il Primo
Kampa Fish
La Bodeguita del Medio
La Degustation Bohême bourgeoise
La Rotonde, hotel Radisson SAS Alcron
La Veranda
Ladronka - Gourmet restaurant
Lary Fary
Le terroir
Les Moules
Letenský zámeček - Belcredi Lví dvůr
Mailsi Pakistani
Oliva
Pod křídlem
Rasoi - Restaurant & Soul of India
Rickshaw, Corinthia Towers Hotel
Rybí trh
Sarah Bernhardt, hotel Paříž
Savoy Café
Sushibar
Suterén
T.G.I. Friday´s
Taj-Mahal
Triton, hotel Adria
U Kolowrata
U Lípy
U Zlaté studně Universal
V Zátiší
Zahrada v opeře
Zlatá Praha, hotel InterContinental
Zvonice Žofín

TOP 50 restaurací 2008

ADA, hotel Hoffmeister
Aldente
Allegro, hotel Four Seasons
Angel
Ariana
Aromi
Bellevue
Box Block
Cafe de Paris
Café Imperial
Casa Andina
Coda, hotel Aria
CzechHouse, hotel Hilton Prague
Černý kohout
Essencia, hotel Mandarin Oriental
Flambée
Fluidum
Franc Josef
Francouzská restaurace, Obecní dům
Gourmet Club, Interhotel Palace Praha
Il Primo
Kampa Park
La Dégustation Bohême Bourgeoise
La Perle de Prague
La Rotonde, hotel Radisson SAS Alcron
La Veranda
La vita é bella
Le Papillon
Letenský zámeček - Belcredi
Le terroir
Luka Lu
Maze,hotel Hilton Old Town Prague
Pagana
Piano Nobile, Villa Richter
Pivovar Strahov
Rybí trh
Sarah Bernhardt, hotel Paříž
Savoy Café
Senses, Hotel Crowne Plaza Prague Castle
Soho+
Suterén
Taj Mahal
U koně
U Patrona
U Zlaté studně
V Zátiší
Villa Voyta
Zahrada v opeře
Zlatá Praha, hotel InterContinental

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče