Menu Zavřít

Tomáš Kment: Zlatá vejce a mrtvá slepice

22. 4. 2015
Autor: Dominik Bachůrek/E15

Prosté zvyšování daní nikdy nic nevyřešilo. Zvlášť ne problematiku sociálně-patologického hráčství. Slibovali jsme si od nových zákonů férovou definici podmínek, za nichž můžeme fungovat v symbióze s obcemi a státem, a hlavně s nadějí, že máme jasnou vizi alespoň do budoucích deseti let.

Namísto toho jsme při projednávání obsahu zákonů narazili na neprofesionalitu, neochotu naslouchat a na návrhy s cílem zlikvidovat herní průmysl. Nakonec potvrdilo absurdnost situace i překvapivé rozhodnutí ministra financí Andreje Babiše – nové zákony se o rok odkládají a zvýší se jen poplatky a daň.

Potřebujeme ale něco jiného. Potřebujeme jasnou vizi a budoucnost pro nás a naše zaměstnance. Kasina jsou poměrně drahými provozy. Zaměstnáváme stovky lidí. Dodržujeme zákony. Od státu potřebujeme jasné podmínky. Kasina v Česku představují fenomén, na který se často zapomíná. Drtivou většinu našich tržeb obstarávají cizinci.

Přijíždějí pravidelně, utrácejí peníze, baví se. K této zahraniční „investici“ není třeba žádných nevratných pobídek od státu. Potřebujeme jen jistotu, že investice do infrastruktury a budov se vrátí a že nezkrachujeme kvůli likvidačním pravidlům namíchaným v návrzích zákonů ministerstvem financí.

Není možné na jedné straně zvyšovat daňové zatížení vedené snahou zaplnit státní pokladnu a na straně druhé současně nastavit likvidační podmínky pro efektivní fungování kasin a jiných her. To je, jako bychom chtěli zlatá vejce, a zabili slepici, která je snáší.

Autor je prezidentem Asociace společností provozujících casina


Čtěte také:

Zaplatí stát Valentovi stovky milionů? Šéf Synotu připravuje arbitráž

BRAND24

Třetina hracích automatů skončila. Tisíce dalších dostaly povolení

Synot se stížností neuspěl, ministerstvo může rušit starší povolení hazardu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).