Menu Zavřít

Tomáš Hudeček: Blanku můžeme otevřít podle plánu, i když se soud potáhne

10. 12. 2013
Autor: Michael Tomeš

Praha se chystá na rozhodčí řízení ve sporu se stavební firmou Metrostav o dostavbu tunelu Blanka. Názory, že soud otevření celého komplexu nutně zpozdí o mnoho měsíců nebo dokonce let, však pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) odmítá. „Stavební část je v podstatě hotová, takže nehledě na soud je zprovoznění Blanky reálné když ne přesně podle plánu v květnu 2014, tak do poloviny roku určitě,“ říká Hudeček v rozhovoru pro E15.cz.

E15.cz: Metrostav přerušil práce a v žalobě po Praze požaduje proplacení dluhu 2,2 miliardy korun. Připojí Praha požadavek i na přezkum platnosti celé smlouvy?

Tento týden budeme na žalobní návrh reagovat. A velmi pravděpodobně budeme chtít otevřít i otázku platnosti smluv, protože to je pro nás zásadní problém.

E15.cz: Pak ale hrozí, že u rozhodčího soudu věc skončit nemusí a spor se potáhne měsíce nebo i roky a stavba se dál prodraží.

Jako politik nemám jinou možnost, než respektovat zákon. Pokud jsou vážné pochybnosti o legálnosti, musíme si nejprve udělat jasno v tomto.

E15.cz: Bývalý primátor Pavel Bém ale tvrdí, že stejným způsobem jako u Blanky Praha uzavírala a schvalovala mnoho dalších investic a problém s tím nebyl.

Nikdo, kdo by nyní na radnici přišel, by si ty peníze v této právní situaci netroufnul vyplatit. O tom jsem přesvědčen – tedy pokud by se nechtěl vystavit riziku trestního stíhání, podobně jako se to stalo v případě Opencard. Není to skutečně tak, že bychom dlužné peníze Metrostavu vyplatit nechtěli, problém je, že to podle zákona s největší pravděpodobností nejde. Pokud máme právní analýzu, že například Trojský most se staví zcela v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, a následné zjištění, že se to může týkat i celé Blanky, nemůžeme se přece tvářit, že se nic neděje a platit za něco, co je možná nezákonné. A i s právními zástupci Metrostavu jsme se shodli, že jediné, co umožní Blanku dokončit co nejdříve a podle zákona, je rozhodnutí soudu.

E15.cz: V případě, že smlouva se ukáže neplatnou, nakolik hrozí otevírání podobných smluv z minulosti?

To je samozřejmě dohad, nicméně pokud jsou ty věci hotové, zaplacené, tak z hlediska zdravého rozumu je nemá cenu otevírat, na tom nemůže mít nikdo zájem. Pokud by samozřejmě právníci byli toho názoru, že je třeba otevřít i staré věci, museli bychom se k tomu nějak postavit. Otázka je, co kdo by tím získal. Přezkoumávání smluv by myslím přineslo jenom další náklady pro Pražany.

Tomáš Hudeček

E15.cz: Co máte v plánu, pokud soud neplatnost smlouvy na Blanku potvrdí?

Nerad bych rozvíjel debatu, co bude, když bude smlouva platná, a co když neplatná. To je zbytečné. My jako politici to prostě nevíme, to je věc právníků. Najali jsme renomované advokátní kanceláře , které posloucháme, jak přesně postupovat. A zařídíme se pak podle rozhodnutí soudu. A dokonce to není pro nás tak, že jedna varianta je lepší a druhá horší. Cíl je pro všechny jeden, dokončit Blanku podle zákona a co nejdříve. A oba scénáře vedou k cíli.

E15.cz: Všechno ale nasvědčuje, že dostavba a zprovoznění se kvůli soudu výrazně opozdí.

To právě nemusí být nutně pravda. ČKD, firma, která dělá technologickou část, pokračuje v práci podle harmonogramu. A technologická část, osvětlení, vzduchotechnika atd., je nyní to hlavní, co se musí dodělat.

Měl by se tunel Blanka urychleně dokončit, byť je nyní pravděpodobně stavěn v rozporu se zákonem?

E15.cz: A stavební práce Metrostavu jsou v jakém stádiu?

Stavba tunelové části, kterou dělá Metrostav, je v podstatě dokončena, tunelem už teď autem projedete. Zbývají skutečně jednotky procent, obklady a podobně. Z pohledu uvedení do provozu je proto nyní podstatnější technologická část. ČKD tedy pokračuje v práci tak, aby byla reálná šance když ne dodržet původně plánovaný oficiální termín otevření 1. května 2014, tak určitě v nejbližší možné době v řádu týdnů, maximálně měsíců.

E15.cz: A to je možné, i pokud by práce Metrostavu nebyly kvůli soudu dokončeny?

Vzhledem k tomu, že Metrostav deklaroval pouze přerušení, nikoli zastavení a zakonzervování stavby, tak se nedomnívám, že by to nebylo možné. Ostatně jako investor jsme od Metrostavu stavbu z hlediska stavební připravenosti pro dodávku technologií už oficiálně přebrali. Z hlediska zprovoznění Blanky je tedy nyní skutečně důležitější, že v práci pokračuje ČKD. A věřím, že se k práci vrátí i Metrostav, jelikož obě strany se dohodly na zkráceném řízení u rozhodčího soudu.

E15.cz: I pokud se soud potáhne a skončí třeba u arbitráže?

Ano, zprovoznění Blanky do poloviny roku 2014 je naprosto reálné i v takovém případě. Věřím, že s Metrostavem se nakonec dohodneme.

E15.cz: Uvažovali jste i o jiných řešeních sporu než u rozhodčího soudu?

Žádné jiné varianty nám právními kancelářemi nebyly doporučeny.

E15.cz: Místopředseda Rozhodčího soudu a právník Radek Pokorný podle serveru Česká pozice navrhnul, aby hlavní město, jež má zákonodárnou iniciativu, prosadilo změnu v zákoně o zadávání veřejných zakázek. Jinak se prý Blanka nedostaví.

Nedovedu si představit, že by takový zákon mohl platit retroaktivně. Ostatně, i kdyby ano, myslím, že rozhodčí řízení by mělo proběhnout mnohem rychleji, než takovýto pokus. Je možné, že na základě této zkušenosti Praha v budoucnu nějakou změnu zákona iniciuje, ale v tomto případě jsem přesvědčen, že by to nemělo smysl. Sporná je retroaktivita i rychlost, s jakou bychom případnou změnu zákona mohli prosadit.

 Tomáš Hudeček

E15.cz: Mohl by být poslední záchranou zásah vlády? Ta už zasáhla v podobném případě Pražského okruhu, kdy Ředitelství silnic a dálnic odmítlo firmám platit, a peníze pod hrozbou arbitráže vyplatil až stát.

Tato zkušenost existuje, ale tehdy byl investorem stát, čili je to něco zcela jiného. Zároveň žádná právní stanoviska tuto možnost nezmiňují, proto jsme o tom ani neuvažovali. Ani si nedovedu představit, že by to za Prahu měl řešit stát.

E15.cz: Na kolik Prahu přijdou právnické služby ve sporu o Blanku?

To vychází z ceníku rozhodčího soudu a odvíjí se od žalované částky, v tomto případě 2,2 miliardy korun, takže to budou řády jednotek až desítek milionů korun. Pokud by byla předmětem celá částka 36 miliard, bylo by to kolem 150 milionů korun. Proti tomu, co se na Blance dosud utratilo, jsou to ale naprosto zanedbatelné položky.

E15.cz: Je pravda, že pro případnou arbitráž jste angažovali Radka Šnábla (spolupracovníka exministra financí Miroslava Kalouska, který měl na starosti řešení miliardových arbitráží proti České republice, a kterého letos v srpnu odvolal ministr Jan Fischer, pozn. red.)?

Ne, to není pravda.

E15.cz: Novým zjištěním kontrolního výboru je, že o 400 milionů korun nesouhlasí částky v dokladech k jednotlivým stavbám u odboru účetnictví s částkami u odboru městského investora. Víte, jak tento rozdíl vzniknul?

To je výsledek nějaké dílčí kontroly, který se bude dále zkoumat, více k tomu nyní nemohu říct.

E15.cz: Co je podle vás hlavní příčinou problémů kolem tunelu Blanka, mohl jste něco udělat jinak?

Prvotním problémem Blanky je, že příprava neodpovídala náročnosti celé stavby. Odklony od projektu, vícepráce, prodražování a také překračování zákona o veřejných zakázkách jsou toho jen důsledkem. Ale to dnes už nikoho nezajímá. My už řešíme jen důsledky minulých chyb. Tato situace prostě už nemá jednoduché řešení.


O problémech tunelového komplexu Blanka čtěte více:

Metrostav přerušil stavbu tunelu Blanka, Praha mu dluží přes dvě miliardy

Praha: Peníze na dostavbu Blanky máme

BRAND24

Chaos v účetnictví Blanky. Město má ve fakturách statisícové díry

Není smlouva, nebudou tepláky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).