Tohle je Amerika

31. května 2012, 13:43 - Milan Ballík
31. května 2012, 13:43

Vzpomínka na padesátá léta ve Spojených státech se nese v duchu dechberoucího optimismu a šťavnatých burgerů

Ameriku v její nejlepší podobě už asi nepoznáme. Bezstarostná země padesátých let, plná radosti, zůstala jen ve vzpomínkách. Atmosféru oné doby přivolávají alespoň její symboly, k nimž patří James Dean. Není proto divu, že podnik po něm nazvaný plní každodenně mladí i starší zvědavci všech ve městě přítomných národností.
Podnik se vás zmocní hned při vstupu a každým coulem dostáváte lekci o tom, proč repliky sedaček ze šestimetrových křižníků silnic té doby nebývají dlouho osiřelé. Úžasné pecky optimisticky řičí z letitého jukeboxu, na oči útočí dravá červeň stěn, stropu i podsvícení předlouhého baru zlomeného přes roh. Všudypřítomné portréty Jamese Deana a Marilyn Monroe dokreslují náladu stejně jako ikonický motocykl Triumph visící pod stropem.
Kouzelné dívky s koketními čapkami v uniformách, jejichž sukně jsou kratší než krátké, hosty lapají hned u vchodu. A uhranuté tou náloží optimismu je odvádějí ke stolům.

Nečekané potěšení

Až po chvíli všechno zvolna rozdýcháte. Pohledem přejedete portréty dotyčných stars, ne všechny jsou vydařené, přehlédnete nekonečné zástupy lahví na policích za barem. A nahlédnete do lístku, na který se sotva dokážete koncentrovat. Od ostatních stolů totiž co chvíli vyrazí veskrze radostný smích přítomných dam přecházející ve zvonivé „zahýkání“.
To už se ale k vašemu stolu přitočí jedna z obsluhujících dívek. Oslnivý úsměv, ladné zhoupnutí v bocích a jiskrný pohled – to mají společné. Ne všechny jsou profesionálně stejně zdatné, na každou jednu je však radost pohledět. Znají vás provést úskalími nabídky, pokud sami nevíte, a vzdálí se lehkým poklusem, místy až lehce erotickým. Měl jsem štěstí, obě dívky obsluhující můj sektor patřily k nejlepším.
Pikantní fazolová polévka s chilli a zakysanou smetanou přede mnou stála vmžiku. Po obroučku plný talíř tmavé husté tekutiny vypouštěl obláčky vůně slibující dobré sousto. A skutečně, mírně nakyslá, uměřeně ostrá polévka s přesně uvařenými fazolemi přinesla nečekané potěšení. Příjemně říznou souhru chutí odněkud od mexických hranic uhladila smetana, které bych asi snesl o čáku více. To by teprve zahrálo ryzím akordem dokonalého souzvuku. Pokud si ovšem tuto polévku hodláte dopřát, vězte jedno: je zatraceně sytá. Neopakujte proto moji chybu a neobjednávejte celé menu naráz.

O galusku

Pokračování potvrdilo jak lahodnost, tak hutnost zdejších krmí. Bacon egg burger, to je porce pro veslaře, který právě přejel jezero Ontario. Dvacet deka „mletiny“ stačí jednoho zaplnit samo o sobě. A teď si k tomu představte nálož salátu, rajče, cibuli, a aby toho nebylo málo, tak ještě proužky slaniny, řádný plát čedaru a sázené vejce. Chutnalo to dobře, a to říká ten, kdo se burgerům spíše vyhýbá. Pevná, nenafouknutá a teplá žemle nabyla díky vloženým vstupům výše malého domku. Ukousnout sousto z tohoto celku by dokázal snad jen dospělý hroch.
Odklopil jsem vrchní „dekl“ a postupně při krájení vynechával i ten spodní. Houska nebyla vůbec špatná, ale kořenění hrubě pomleté znamenité hověziny a stupeň jejího propečení daly vzniknout neskutečně působivé chuti. Když se pak se šťávou prýštící z masa spojil vypečený tuk z krásně uchystané slaniny – vůbec to nebyly ony zkroucené, na troud vysušené drolící se smotky – dostala chuť druhý rozměr.
A to do hry zatím nevstoupila úderná fanfára sýra. Byl dost samostatný a silou mocí se dral do čela pelotonu, ale přesně před cílovou páskou jej „o galusku“ předehnalo maso a vtisklo závěru svůj jasný otisk vítěze. Vejce jen ověnčilo celek a cibule se ozvala v samém závěru, jak jí dovolily ostatní komponenty. Obvyklý problém se salátem, totiž že ve styku s teplem vždy rychle ovadá, jsem vyřešil jednoduše: zkonzumoval jsem jej s prvními sousty. Možná ku škodě vyznění celku, ale bez nutnosti poprat se s něčím tak málo chutným, jako jsou teplé listy čerstvého salátu.

Steaková záměna

Po stažení talíře po burgeru mě však přepadlo dilema. Byl jsem plný jako stodola po žních a vůbec jsem netušil, zda se vůbec zvednu. Ústředním tématem té minuty se proto stalo, zda zrušit hlavní chod. Zvědavost na to, jak to tu s masem umějí, trocha falešného hrdinství i pohled na sálem kroužící servírky společně rozhodly: svůj rib eye steak neodvolám.
Plátek masa s okružím tukového krytí byl upravený přesně, jak jsem si poručil. Totiž „na málo“. Tak, aby jej stáhli z ohně v tu vteřinu, kdy přestane ze středu plátku prýštit krev, barva však a chuť zůstanou téměř syrové. Zkrátka jako v pravěku při prvních pokusech s ohněm. Znamenitě okořeněný steak doprovázely sládnoucí fazolky bez oněch „provázků“ na švu, které jsou ve zdejších restauracích častým jevem. S podporou čerstvostí dýchajícího salátu coleslaw poskytlo masožravci hotový koncert. Jen jediné, nebyl to rib eye. Nevím, kde je vina, a nehledám ji. Objednávku jsem jen zamumlal a čerta se staral, jak byla uchopena. Takže vina, je-li tu jaká, padá jen na mou hlavu. Nicméně steaku nebylo co vytknout, ač šlo – s pravděpodobností hraničící s jistotou – o striploin.
Dezert jsem už kategoricky odmítl s vizí lišáckého plánu. Sejdu do baru v podzemí na digestiv, to je to pravé. Realita však byla jiná. V podmaňujícím polotemném prostředí stylizovaném do podoby spojovacích chodeb newyorského metra se mi zalíbilo. Mimo plán jsem si tedy dopřál tamní nápojový exot, Colu Vanilla. Chyba! A k ní sedmiletou Havanu. Další! Kalorická nálož byla stejná jako v případě kteréhokoli z dezertů.
Veskrze radostná návštěva v Kolkovně avizuje jedno: James Dean je vydařeným počinem a asi první životaschopnou verzí z restaurací, jež se ve zdejších prostorách vystřídaly.

Plusy:

+ atraktivní interiér evokující svou dobu
+ přívětivý personál, ač ve výkonu nevyrovnaný
+ slušná úroveň kuchyně (s připomínkou, že jsem prý měl štěstí na směnu)
+ příznivé ceny v poměru k výkonu
+ působivé prostředí Ameriky z časů, za jakých jsme ji nepoznali

Minusy:

- zřejmě často trochu hlučno až „rozverno“

Warner & Company – James Dean Bar Prague

V Kolkovně 1, 110 00 Praha 1
tel.: +420 606 97 97 97
e-mail: info@jamesdean.cz
http://www.jamesdean.cz otevírací doba restaurant: Po–Ne 08.30–06.00 (kuchyně do 23.00), club Po–Ne 21.00–06.00
Kuchyně americká – steaky, burgery, sandwiche, s nahlédnutím do mezinárodní
Země původu nabízených vín Česko, Francie, Itálie, Španělsko, Chile

Výběr z jídelního lístku

Americká snídaně (8.00–12.00) – dvě vejce upravená podle vašeho přání, párky, hash brown a toast, slanina, fresh juice 160 Kč
Hovězí se zeleninou – silný hovězí vývar s masem a zeleninou 55 Kč
Salát s hovězím masem – mix salátů, rajče, okurka, domácí dresink, zelené fazolky, hovězí steak 195 Kč
Club sendvič – francouzský chléb, krůtí maso, majonéza, šunka, slanina, rajče, salát, hranolky 195 Kč
Dean’s Burger – 200 g hovězí mleté v domácí bulce, salát, sýr, cibule, rajče, hořčicový dresink, slanina, hranolky 235 Kč
Rib eye – steak z amerického býka s tukovým očkem uprostřed 250 g/300 g 325/595 Kč
Kuřecí křídla – smažená/pečená/chilli/BBQ 8 ks/12 ks 155/195 Kč Jalapeños wrap – salát, čedar, jalapeños, zakysaná smetana 140 Kč Spaghetti Abruzzo Musa – slanina, česnek, feferonka, olivový olej 175 Kč
Domácí lívance nebo vafle s teplými borůvkami nebo javorovým sirupem 95 Kč

Výběr z vinného lístku

Piper Heidsieck Brut 1480 Kč
La Decza cuvée bílé – Troja – Salabka 2010 245 Kč
Chablis AOC – Francie – Bourgogne – Louis Michel & Fils 2010 989 Kč
Pinot Grigio Igt, Zenato – Itálie – Veneto 2010 459 Kč
Vina Esmeralda Noble – Španělsko – Cataluna-Penedes – Miguel Torres 2010 459 Kč
Mapu (Chardonnay/Sauvignon Blanc) – Chile – Baron Philippe de Rothschild 2010 389 Kč
Le Rosé de Mouton-Cadet – Francie – Bordeaux – Baron Philippe de Rothschild 2008/9549 Kč
Neronet – Troja – Salabka 2009 529 Kč
Châteauneuf-du-Pape rouge – Francie – Côtes du Rhône – Château Mont-Redon 2008 1399 Kč
Chianti Classico DOCG – Itálie – Toscany – Fattoria di Felsina Berardenga 2008 989 Kč
Torres Celeste – Španělsko – Ribera del Duero – Miguel Torres 2008 989 Kč
Mapu (Carmenere/Cabernet Sauvignon) – Chile – Baron Philippe de Rothschild 2008/9389 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče