Menu Zavřít

Tlapa varuje před čínskými firmami

22. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Čeští podnikatelé by podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy měli být při obchodních jednáních s neznámými čínskými firmami opatrní. V poslední době se totiž množí případy podvodných nabídek čínských firem, které se pomocí fingované poptávky snaží z českých podniků vylákat peníze potřebné na uvedení českého zboží na čínský trh, kterého se ovšem tuzemské firmy po zaplacení několika tisíc eur nedočkají.

Podvody čínských firem se již zabývají orgány Evropské unie.

Neznámé čínské firmy stále častěji oslovují české podniky a mají zájem o jejich zboží. „Obchodní jednání mají velmi rychlý spád. Když česká firma zašle cenovou nabídku, tak nabídka je čínskou stranou obratem odsouhlasena bez jakýchkoli připomínek a smlouvání o ceně,“ uvedl Tlapa, podle něhož je návrh smlouvy nápadně výhodný pro české firmy. „Jedná se o poměrně vysoké sumy, platba je přislíbena bankovním akreditivem a transport často zajišťuje čínský odběratel,“ uvedl Tlapa.

BRAND24

Čínská firma ale podle Tlapy požaduje okamžitý příjezd zástupců českého podniku do Číny, kde má být smlouva podepsána. „Čínská firma poté vymáhá peníze na různé poplatky, dary, pohoštění, a dokonce i na úplatky. Tyto částky mohou dosahovat až několik tisíc eur. Následně čínská firma zmizí,“ upozornil Tlapa. Dodává, že pomoci může například agentura CzechTrade, která během tří až deseti dnů čínskou firmu prověří.

(Rady pro obchodování s čínskými partnery jsme přinesli v Profitu č. 11/2006).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).