Menu Zavřít

Tlak na mzdy v průmyslu poroste

8. 6. 2011
Autor: profit

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda dosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku 23 144 korun. Je to o 471 korun (2,1 %) více oproti stejnému období z roku 2010. Zatímco v nepodnikatelské sféře došlo meziročně k poklesu mezd o 1,7 %, v průmyslu se zvyšuje.

Tlak na mzdy v průmyslu poroste

Foto: Profimedia.cz

Jen v dubnu se průměrná měsíční nominální mzda pracovníků v průmyslových podnicích nad 50 zaměstnanců meziročně zvedla o 3,0 % a dosáhla 25 426 korun.

Mzdový vývoj v jednotlivých průmyslových odvětvích je ale značně odlišný. Největší nárůst si oproti prvnímu čtvrtletí 2010 připsala výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (8,5 %). Ve zpracovatelském průmyslu došlo k navýšení mezd o 3,8 %. V řadě dalších průmyslových odvětví se růst nominální mzdy pohyboval mezi 1,9 % a 4,6 %.

Podniky očekávají pro příští období zvýšený tlak ze stran odborových organizací, a to i vzhledem k rostoucí inflaci. Jak vyplývá ze společného jarního dotazníkového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky, na které odpovědělo 200 podniků, většina tuzemských zaměstnavatelů počítá letos se zvýšením míry inflace o zhruba 2 %. Většina také odhaduje nárůst průměrné mzdy v ČR o zhruba 2 %.

BRAND24

Podle zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR se již koncem loňského roku a letos projevil při vyjednávání mzdových požadavků ze strany odborů zvýšený tlak. Požadován nebyl jen růst mezd o míru inflace, ale o jakýsi součet inflace a podílu z produktivity práce. V průměru odboráři požadovali při kolektivním vyjednávání v průmyslových podnicích zvýšení mezd o 4,5 %. Pro řadu firem nebyl tento požadavek splnitelný. K růstu mezd v požadované výši 4,5% se přiblížily jen vybrané společnosti z řad automobilového průmyslu či některé velké podniky.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové stránce Svazu průmyslu a dopravy ČR.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).