Menu Zavřít

Tisíce balíčků rozinek z Indie ohrožují lidské zdraví

2. 4. 2010
Autor: profit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila přítomnost 7200 balíčků rozinek z Indie, které ohrožují lidské zdraví. Přes šest tisíc stogramových balení již bylo prodáno, zbytek musí být stažen z trhu.

Autor: Flickr.com

BRAND24

Rozinky obsahují velké množství alergenu oxidu siřičitého, přesto ve složení na obale nebyl uveden. „Pokud někdo trpí alergií na oxid siřičitý, neměl by tyto rozinky rozhodně konzumovat,“ upozornila mluvčí inspekce Martina Šmídtová. Oxid siřičitý nebo siřičitany patří mezi alergeny v koncentracích vyšších než deset miligramů na kilogram potraviny. U dotyčných rozinek inspekce naměřila 180 miligramů oxidu siřičitého na kilogram.

Nebezpečné potraviny obchody prodávaly pod názvem „Rozinky - stolní hrozny révy vinné sušené á 100g“ s datem minimální trvanlivosti 5. prosince a šarží L 068. Zakázané rozinky původem z Indie do Česka dovezla firma Pavel Stolarik-PS TRADE z Hodonína, a to v množství 750 kilogramů. Z tohoto množství firma Ing. Bohumil Kratochvíl - IBK Trade z Horní Cerekve zabalila 7200 kusů spotřebitelských balení po sto gramech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).