Menu Zavřít

TIPY TÝDNE

29. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Literatura JAVIER CERCAS: VOJÁCI OD SALAMINY Kniha už vyšla ve Španělsku ve 40 vydáních a byla přeložena do všech světových jazyků (obzvlášť velký polemický ohlas sklidila v Německu), později také zfilmována.

Literatura JAVIER CERCAS: VOJÁCI OD SALAMINY Kniha už vyšla ve Španělsku ve 40 vydáních a byla přeložena do všech světových jazyků (obzvlášť velký polemický ohlas sklidila v Německu), později také zfilmována. Vypráví příběh ze španělské občanské války - Rafael Sánchez Mazas, zakladatel a ideolog fašistické falangy, dokáže uniknout popravě, skrývá se v lese, až ho vypátrá anonymní republikánský voják, který mu daruje život. Na tuto příhodu náhodou narazí novinář a neúspěšný spisovatel, protagonista Cercasovy knihy, který se rozhodne celou událost rekonstruovat. Narazí přitom na celou řadu otázek, které zůstávají aktuální i dnes: co je hrdinství, jaké zločiny lze promlčet, jak se vypořádat s minulostí a podobných. (Mladá fronta) Hudba

MARTA KUBIŠOVÁ: PŘÍBĚH / TO NEJLEPŠÍ

BRAND24

Kariéra Marty Kubišové, „obyvatelky“ Síně slávy Akademie populární hudby, a trojnásobné Zlaté slavice, trvala zprvu pouhých pět let, za kterými zůstaly desítky singlů a LP deska Songy a balady. Třetího „Slavíka“ za rok 1969 zpěvačka ostatně převzala až po listopadu 1989, kdy byla obnovena přetržená kontinuita její hudební kariéry. Album Příběh není prvním výběrem, ale vůbec poprvé mapuje klasické snímky z šedesátých let spolu s nahrávkami mladšího data. Mezi rarity lze počítat původní singlovou verzi dylanovky „Časy se mění“.

(Supraphon)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).