Menu Zavřít

TIP

23. 6. 2003
Autor: Euro.cz

ChorvatskoNa hranicích: Dovoz většího množství potravin podléhá sanitární kontrole; dovoz masa je zakázán.Pojištění: Neodkladná zdravotní péče vám bude poskytnuta na účet české pojišťovny (musíte mít s sebou formulář CZ/HR 111 A - k dostání na pobočce české ZP); nárok na ošetření lze uplatnit pouze u smluvních lékařů Závodu za zdravstveno osiguranje, www.

Chorvatsko

Na hranicích: Dovoz většího množství potravin podléhá sanitární kontrole; dovoz masa je zakázán.

Pojištění: Neodkladná zdravotní péče vám bude poskytnuta na účet české pojišťovny (musíte mít s sebou formulář CZ/HR 111 A - k dostání na pobočce české ZP); nárok na ošetření lze uplatnit pouze u smluvních lékařů Závodu za zdravstveno osiguranje, www.cmu.cz)

Důležitá čísla: policie 92, první pomoc 94, pomoc na silnicích 987 Bonus: Platí přísný zákáz nocování ve volné přírodě.

Řecko

Na hranicích: Platnost pasu musí přesáhnout dobu pobytu minimálně o 3 měsíce. Cestující je povinen mít v pase vstupní razítko řecké pasové kontroly.

Pojištění: Státní nemocnice jsou povinny zdarma poskytnout českým občanům pomoc v případě nezbytného ošetření. Přesto se doporučuje sjednat si před odjezdem CZP.

Důležitá čísla: turistická policie 171, první pomoc 166, silniční asistence 104

Bonus: Volné kempování je zakázáno. Nošení nože nebo slzného spreje je posuzováno jako nepovolené ozbrojování.

Turecko

Na hranicích: Platnost pasu musí přesáhnout dobu pobytu minimálně o 1 měsíc. Platí vízová povinnost. Vozidlo je na hranicích zapsáno do pasu řidiče. Automobil může opustit Turecko pouze s řidičem, v jehož pase je zapsán.

Pojištění: Nutné uzavřít CZP před odjezdem.

Důležitá čísla: policie 155, první pomoc 112, jandarma (četníci) 156

Bonus: Turecko patří mezi země s největším počtem dopravních nehod a nejvyšší úmrtností na silnicích. Pozorní by měli být i chodci - platí, že automobil má vždy přednost.

Španělsko

Na hranicích: V případě, že vám nebylo uděleno razítko při vstupu do schengenského prostoru, dostavte se do 3 dnů ve Španělsku na policii a o razítko požádejte. Jinak hrozí vyhoštění! Občané musí prokázat účel pobytu (např. voucher) a dostatečnou finanční hotovost (min. 40 euro na den)

Pojištění: Není povinné, ale náklady na ošetření jsou vysoké, takže se doporučuje.

BRAND24

Důležitá čísla: univerzální tísňové číslo 112

Bonus: Doporučuje se alespoň minimální znalost španělštiny. (Zdroj: www.mzv.cz)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).