Menu Zavřít

Tichý domácí počítač

2. 5. 2005
Autor: Euro.cz

VYZKOUŠELI JSME - PC COMFOR DIABLO SILENT PC Comfor Diablo Silent se podle údajů výrobce hodí především do domácností. Při provozu totiž nemá dělat žádný hluk. Opravdu výkonné osobní počítače mají nepříjemnou vlastnost -jsou příliš hlučné. Nehodí se proto do malých bytů nebo kanceláří.

**VYZKOUŠELI JSME - PC COMFOR DIABLO SILENT

PC Comfor Diablo Silent se podle údajů výrobce hodí především do domácností. Při provozu totiž nemá dělat žádný hluk.

Opravdu výkonné osobní počítače mají nepříjemnou vlastnost -jsou příliš hlučné. Nehodí se proto do malých bytů nebo kanceláří. Výrobci to vědí, a tak občas připraví pro zákazníky tiché počítače.

Ty se vyrábí buď za pomoci speciálních tlumivých hmot, kterými se zevnitř pokryje kryt počítače, nebo použitím hardwarových součástek s nízkou spotřebou energie, které není potřeba chladit hlučným větráním. Takové součástky se montují především do notebooků. Poslední dobou ale výkon těchto „mobilních“ prvků dosáhl tak vysoko, že jsou rovnocenné normální PC komponentům, ovšem při vyšší ceně.

Právě druhý případ se týká stolního počítače české značky Comfor Diablo. Nese dovětek Silent (anglicky „tichý“) a svému jménu dělá čest. Nejhlučnějším prvkem se při testu ukázala optická mechanika pro CD/DVD, která v porovnání se zbytkem počítače byla opravdu výrazně slyšet.

Protože v Comfor Diablo Silent je mobilní procesor Intel Pentium M 735 1,7 GHz, má celá sestava až čtyřikrát menší spotřebu energie než stejně výkonný procesor Pentium 4, a tím i nižší tepelné vyzařování. Na ochlazování sestavy pak stačí jediný ventilátor o průměru 12 centimetrů, který je umístěn v napájecím zdroji. Celý počítač je proto nehlučný, například při startu systému téměř nepoznáte, že se počítač naběhl.

Ačkoliv má počítač procesor určený notebookům, nijak to neubírá na výkonnosti. Na Diablu se dají hrát nejnovější hry, zpracovávat fotografie, případně stříhat video. Počítač má prostorný harddisk (120 gigabytů) i operační paměť (512 megabytů), dostatečná je i grafická a zvuková karta. Pro práci s většími objemy dat je k dispozici i vypalovačka DVD.

BRAND24

Naopak přiložená bezdrátová klávesnice i myš v komfortu oproti zbytku sestavy výrazně zaostávají. Dosah obou zařízení k vysílači signálu je špatný a nejsou příjemné do ruky.

Sestava Comfor Diablo Silent nepatří s cenou téměř 30 tisíc korun bez DPH k nejlevnějším. Navíc je dobře multimediálně vybavena, takže je až zbytečné kupovat tak výkonný a drahý počítač do firmy k běžným kancelářským pracím. Jeho místo je tak spíše v menších domácnostech, kde záleží na každém decibelu hluku a centimetru místa. Takový počítač totiž nahradí i hi-fivěž nebo domácí kino s DVD přehrávačem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).