Menu Zavřít

Textilní podnikatel Isidor Mautner rozšířil firmu i do okolních zemí

31. 7. 2010
Autor: profit

Mautnerové patřili na přelomu 19. a 20. století k nejvýznamnějším textilním podnikatelům Rakouska-Uherska. Isaac Mautner začínal ve východočeském Náchodě, jeho syn Isidor pak firmu rozšířil i do okolních zemí.

První Židé se v Náchodě usadili zhruba před šesti sty lety. Zpočátku se jejich komunita příliš nerozrůstala, roku 1648 ale měla již 133 členů. Všichni žili poblíž jižních hradeb v jedné ulici, kde měli vlastní synagogu, školu i rituální lázeň.

Jejich vztahy s ostatními obyvateli města byly ovšem napjaté. Požár, který se roku 1663 rozšířil z Židovské ulice na okolní domy, vyvolal dokonce otevřený konflikt a měl za následek další protižidovská opatření.

Ta vyvrcholila v 18. století vybudováním ghetta, které od ostatní zástavby odděloval plot. Útrapy skončily teprve roku 1848, kdy byla veškerá omezení zrušena a místní Židé získali svobodu. Ta se týkala i podnikání, čehož okamžitě využila řada lidí, včetně pozdějšího průmyslníka Isaaca Mautnera.

Náchodské začátky

Narodil se roku 1824 v Hořicích v Podkrkonoší, jeho rodina se ale brzy přestěhovala do Náchoda. Roku 1848 zde Isaac začínal jako nákladník – od domácích tkalců skupoval lněné a bavlněné příze, které pak se ziskem prodával. Po devíti letech již vlastnil malou úpravnu, kterou roku 1863 rozšířil také o barevnu a bělidlo.

Za dalších devět let si do obchodního rejstříku nechal zapsat firmu „Isaac Mautner und Cie“, která se zabývala výrobou lněného a bavlněného zboží v Náchodě a pobočku měla i ve Vídni. Roku 1874 se pak název změnil na „Isaac Mautner und Sohn“.

V 80. letech 19. století vybudoval Mautner v Náchodě také mechanickou tkalcovnu a přikoupil i podniky v Šumburku, Mšeně nad Nisou či Jesenném. Roku 1897 měla firma v provozu již přes dva tisíce mechanických stavů a zaměstnávala osmnáct set dělníků, čímž se zařadila k největším v Čechách.

Rakouská centrála Roku 1867 se do podnikání zapojil i tehdy patnáctiletý Mautnerův syn Isidor. Zpočátku vedl vídeňskou pobočku, jejímž prostřednictvím pronikala firma do Rakouska a na Balkán. V Náchodě založil roku 1882 novou přádelnu bavlny a za dalších jedenáct let vybudoval podobný podnik také v Ružomberoku. Po otcově smrti roku 1901 převzal i vedení jeho závodů a stal se jedním z nejvýznamnějších podnikatelů v Rakousku-Uhersku. V letech 1905 až 1906 sloučil veškeré podniky do společnosti „Österreichische Textilwerke, Actiengesellschaft, vormals Isaac Mautner und Sohn“ se sídlem ve Vídni. Byl jejím prezidentem i největším akcionářem a z rakouské metropole řídil chod všech poboček, včetně původní náchodské přádelny. Hotové zboží směřovalo především do Jižní Ameriky a východní Asie. Pozdě na záchranu

Isidor Mautner zůstal v čele společnosti i po vzniku Československa, kdy se česká část firmy přejmenovala na „Mautnerovy textilní závody“. Celý podnik sdružoval již 42 továren a zaměstnával přes 23 tisíc lidí, což ho řadilo k největším v Evropě. Pobočky měl v Čechách, Rakousku, Maďarsku, Itálii, na Slovensku i ve Slovinsku.

Roku 1925 přikoupil Mautner ještě textilní závod v Marienthalu u Vídně, založený roku 1823. V 19. století ho vedla podnikatelská rodina Todesců, která z původně malé továrny vybudovala obří podnik s více než tisíci zaměstnanci.

Pro firmu byla ale koupě tohoto závodu posledním úspěchem. Evropu začala ochromovat celosvětová hospodářská krize a největší zaměstnavatelé byli první na řadě. Mautner se sice ještě pokusil situaci vyřešit tím, že se zbavil několika méně důležitých provozů, na záchranu už ale bylo pozdě.

Konec textilu

ISIDOR MAUTNER (1852–1930)
Narodil se 7. října 1852 v Náchodě v rodině textilního průmyslníka Isaaca Mautnera. Do podnikání se zapojil už v patnácti letech. Zpočátku vedl vídeňskou pobočku, v 80. letech 19. století pak založil druhou náchodskou přádelnu a textilku v Ružomberoku. Po otcově smrti roku 1901 převzal zbývající provozy a stal se jedním z nejvýznamnějších podnikatelů v Rakousku-Uhersku. Všechny podniky sjednotil do společnosti Österreichische Textilwerke, kterou vedl až do 30. let 20. století. Zemřel 13. dubna 1930.

Roku 1928 vystoupil Isidor Mautner ze správní rady „Mautnerových textilních závodů“, které ovládla Živnobanka. O dva roky později přišel také o zbytek podniků, jejichž správu převzala rakouská banka Credit-Anstalt. Zlomený a vyčerpaný pak ještě tentýž rok ve Vídni zemřel.

Náchodské textilní závody se po válce staly součástí národního podniku Tepna a ve výrobě bavlněných a směsových tkanin pokračovaly až do roku 2006, kdy se firma dostala do konkurzu. Část objektů byla stržena, zbytek se má přeměnit na kanceláře.

BRAND24

Textilka v rakouském Marienthalu byla roku 1945 těžce poničena ustupujícími vojsky, po válce se ji přesto podařilo aspoň částečně obnovit a její provoz byl definitivně ukončen až roku 1961. Většina továrních budov byla již odstraněna a ve zbytku dnes probíhá výroba skla.

Prameny: Historická encyklopedie podnikatelů, Die Arbeitslosen von Marienthal, Wikipedia.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).