Menu Zavřít

Textilní brownfield čeká na oživení

2. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Liberecká čtvrť Kateřinky byla v minulosti významným průmyslovým centrem s řadou podniků.

Z nich jsou však dnes už jen opuštěné areály čekající na nové využití. Patří k nim i bývalá Kiesewetterova továrna na sukno.

Areál někdejšího Kiesewetterova závodu stojí v dnešní Kateřinské ulici zhruba pět kilometrů severně od centra Liberce. Jedná se o soubor sedmi budov, z nichž tři největší tvoří vzájemně propojený celek. Objekty jsou dochovány v původních objemech včetně vysokého komína, pouze fasády byly koncem minulého století modernizovány a jsou bez historických prvků.

Budovy mají vlastní trafostanici, přípojku městského vodovodu i odvod do septiku. Do areálu vede asfaltová komunikace a těsně před hlavním vchodem je zastávka MHD.

Podnik sloužil textilní výrobě až do druhé poloviny 20. století, poté zde výrobní družstvo Interiér začalo s produkcí bytových doplňků. Od poloviny 90. let jsou budovy prázdné a současný majitel, firma MS Holding, je nejdřív nabízela k pronájmu a nyní se je snaží prodat. Cena je 20 milionů korun.

Přádelna z mlýna

Údolí Černé Nisy leží na katastrálním území čtyř kdysi samostatných obcí: Rudolfova, Kateřinek, Ruprechtic a Stráže nad Nisou. Horská řeka zde má dost nestálý průtok, v minulosti byla ale přesto hojně průmyslově využívána.

Směrem do údolí, u všech zmíněných obcí, postupně vzniklo několik desítek malých i větších továren, které se věnovaly především textilní výrobě. Zpočátku šlo většinou o mlýny, které byly v průběhu 19. století upraveny na přádelny, tkalcovny a úpravny.

Tímto způsobem vznikla i Kiesewetterova továrna na sukno. Původně stál na jejím místě mlýn, který je doložen již v 16. století. Nesl název Bergmühle či Waldmühle a jeho majitelem byl Jakob Fiebiger. V polovině 18. století drželi objekt Christopher Kaulfersch a rodina Mauermannů z Kunratic. Za Josefa Johanna Mauermanna bylo pak někdy v letech 1825 až 1855 horní patro budovy změněno na přádelnu.

Místo strojů byty

POPIS OBJEKTU

  • *název - Kiesewetterova továrna kraj - Liberecký adresa - č. p. 135, 136, 137 kult. památka - ne vlastník - MS Holding cena - 20 milionů Kč výhody nákupu - zachovalý stav, rojekt revitalizace, klidné místo možné problémy** - vyšší cena, náklady na obnovu, doprava

Roku 1883 prodal vnuk Josefa Mauermanna mlýn Ludwigovi Streitovi z Liberce, který objekt kompletně přestavěl na soukenickou továrnu. Roku 1887 však tragicky zemřel pádem ze střechy a novým majitelem se již v následujícím roce stala firma Anton J. Kiesewetter vedená Ferdinandem Kiesewetterem. Továrna prošla v letech 1888 až 1889 dalšími úpravami a v jejím sousedství vznikla i nová vila.

BRAND24

Pod hlavičkou firmy Kiesewetter fungoval podnik až do 30. let 20. století. Za druhé světové války byla výroba zastavena a znovu se rozběhla teprve po znárodnění v roce 1945. Nějaký čas pokračovala produkce textilu, později ale získalo továrnu výrobní družstvo Interiér, které změnilo program na bytové doplňky. Výroba skončila teprve v 90. letech minulého století.

V budoucnu by areál mohl sloužit pro výrobní, skladovací, kancelářské nebo bytové účely. K přestavbě na obytný komplex vznikla dokonce již studie, která počítá se 74 byty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).