Menu Zavřít

Tereza Jalůvková: Želízko v ohni, nebo bublina?

4. 6. 2013
Autor: Redakce

V roce 2010 vstoupila Tesla na americkou burzu. Výrobce luxusních elektromobilů se tři roky pohyboval v cenovém pásmu 20 až 40 dolarů. Začátkem května došlo k prudkému zvratu a akcie zdvojnásobily cenu na 110 dolarů. Více než rok se Tesla objevovala mezi deseti nejshortovanějšími tituly na Nasdaqu, když krátké pozice zaujímaly až 50 procent volně obchodovaných akcií. Důvodů pro raketový růst bylo několik.

Tesla reportovala za první čtvrtletí výsledky, jež překonaly odhady analytiků jak v tržbách, tak v čistém zisku. Společnost poprvé vykázala kladné hospodaření.

Za úspěchem byly uspokojivé prodeje nového modelu S, který americká veřejnost ocenila. Tesla také dokázala zefektivnit výrobní proces.

Zvýšené poptávky po akciích využila k vydání nových akcií a konvertibilních dluhopisů. Získaný kapitál o velikosti více než jedna miliarda dolarů použila na splacení státní půjčky. Celková částka dosáhla 465 miliard dolarů a byla splacena o devět let dříve. Nad úroveň 100 dolarů pak Teslu vytáhla zpráva o rozšíření sítě dobíjecích stanic. Podívejme se na výsledky podrobněji. Tesla vydělala za první čtvrtletí 11,8 milionu dolarů, tržní kapitalizace je však 12,4 miliardy dolarů.

Společnost v prvním čtvrtletí prodala 4900 vozů a svůj výhled na celý rok 2013 zvýšila jen na 21 tisíc vozů. Průměrná cílová cena analytiků je nyní 72,3 dolaru. Nabízí se otázka, zdali současný růst není spíše bublinou. K tomu by napomáhal právě vysoký podíl krátkých pozic, které jsou při rychlém růstu uzavírány, a ženou tak cenu titulu výš.
O tom, zda je titul nákupní příležitostí, či adeptem k spekulaci na krátký, ukáže čas.


Čtěte také:

Tereza Jalůvková: Japonské akcie. Ano, či ne?

Tereza Jalůvková: Rekord práci nezajistí

BRAND24

Tereza Jalůvková: Když dva dělají totéž


Autorka je makléřkou J&T Banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).