Menu Zavřít

Tereza Jalůvková: Ropa už letos moc neposílí

24. 9. 2012
Autor: Profimedia.cz

Spekulanti na růst ceny ropy měli v končící letní sezoně co oslavovat. Například evropský Brent posílil od svých červnových minim o 25 procent, tažen nejen motoristickou sezonou, ale především strachem o bezpečnost dodávek černého zlata ze Středního východu a severní Afriky.

Jasný prorůstový charakter měly i spekulace na kvantitativní uvolňování centrálních bank po celém světě, což se také naplnilo. Další vývoj směrem vzhůru však již není zdaleka tak jistý. Investory při pondělním obchodování nejdříve vyděsil náhlý třídolarový propad, jenž mnozí obchodníci přičítali technické chybě způsobené některou z high-frequency platforem.

Nicméně vyšetřování komise pro obchodování futures komodit ani CME tuto skutečnost nepotvrdilo. V úterý navíc přišlo oznámení Saúdské Arábie, ve kterém se nejvýznamnější člen OPEC zavázal, že přistoupí ke zvýšení produkce, aby udržel cenu ropy kolem úrovně sto dolarů. Středeční krok japonské centrální banky, jenž se chystá rozšířit odkup dluhopisů o dalších 127 miliard dolarů, nevyvolal větší pozitivní ohlas a ropa za poslední čtyři dny zaznamenala propad o více než šest procent. To nejlepší má černé zlato letos již zřejmě za sebou.


Čtěte také:

Pokles ceny „černého zlata“ překvapil makléře

Těžba ropy je v Rusku na novodobém maximu

Shell se v Česku propadl do ztráty. Problémy mají i další sítě

BRAND24


Další vývoj tak budou jednorázově ovlivňovat makroekonomické faktory, zejména vývoj HDP v Číně a politická situace v Evropě. Na více než desetiprocentní růst do konce roku bych již nesázela.

Autorka je makléřkou J&T Banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).