Menu Zavřít

Telička má kopat za zemědělce

21. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Agrární politika

BRAND24

Českému agrobyznysu jde o hodně. O budoucí dotace. První nástřel společné zemědělské politiky Evropské unie po roce 2013 počítá s omezováním dotací podle velikosti podniků. Platby by navíc měly být „zelenější“. Tedy nic veselého pro zdejší kolektivizovaná družstva a zemědělské akciovky. Agrární magnáti a profesní komora nespoléhají na českou diplomacii, že zvrátí příští dotační politiku v jejich prospěch. Pro jistotu si chtějí najmout lobbistu Pavla Teličku, společníka poradenské firmy BXL Consulting s kancelářemi v Bruselu a Praze. Informaci potvrdil týdeníku EURO přímo Telička.
„Jde o strategické partnerství primárně zaměřené na reformu společné zemědělské politiky. Vše je ve fázi jednání s několika organizacemi typu agrární komora i některými soukromoprávními subjekty,“ řekl Telička. Další jednání budou vedena po předložení konkrétního návrhu ze strany klienta či klientů, dodal.
Které firmy mají zájem o profesionální lobbing přímo v Bruselu, nechtěl Telička upřesnit. Podle informací týdeníku EURO stojí o služby bývalého eurokomisaře největší český zemědělec Andrej Babiš, který letos dál rozšiřuje svůj agrární záběr. V Teličkovy schopnosti věří také šéf Potravinářské komory Miroslav Toman. V jednání s lobbistou figuruje Agrární komora, ta se ovšem na zaplacení služeb BXL Consultingu nechce podílet, tvrdí zdroj týdeníku EURO.
Pikantní na celé věci je, že Agrární komora si ustavičně stěžuje na špatně vyjednané podmínky při vstupu Česka do EU. Hlavním vyjednavačem byl právě Telička. Jako lobbista je bezpochyby v jiné situaci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).