Menu Zavřít

Televize a počítače budou brzy fungovat jako Wii

8. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Inteligentní zařízení ovládaná gesty čeká debut již příští rok

Když vstoupíte do budovy 99 v kampusu Microsoftu v Redmondu ve státě Washington, přivítá vás tmavovlasá recepční Laura. Není to však skutečná bytost. Jedná se o digitální výtvor vystupující z obrazovky počítače. Prozatím umí mluvit a reagovat na návštěvníky. Odpoví na kývnutí a zavrtění hlavy a na další gesta či hlasové povely. Technologie, na jejímž základě byla Laura stvořena, je jedním z příkladů, jak se firmy snaží osvobodit spotřebitele od klávesnic a dálkových ovladačů a umožnit jim přirozenější komunikaci s počítači, televizory a mobilními zařízeními.
Laura nebude v blízké budoucnosti na prodej v běžných obchodech s elektronikou. Díky mimořádné popularitě herní konzole Nintendo Wii reagující na pohyby či dotykové obrazovky iPhonu z dílny Applu se všeobecně předpokládá, že se elektronika řízená gesty a hlasem stane v nejbližší budoucnosti naprosto běžným zbožím. „Chceme zlepšit interakci s uživateli o rozměr gest a přirozeného jazyka,“ říká výzkumný pracovník Microsoftu Eric Horvitz.
Technologie bude od příštího roku integrována do televizorů, počítačů a dalších zařízení. Japonský výrobce televizorů Hitachi chce jako první nabídnout sety ovládané pomocí gest. Je to součást rozsáhlé snahy o oslovení těch lidí, které odrazují stále komplikovanější zařízení.
Idea přístroje reagujícího na gesta vznikla ještě dříve než bláznivý počítač HAL z filmu 2001: Vesmírná Odysea 200 natočeného v roce 1968. Nicméně až nyní pokročila technologie natolik, aby se systémy řízené gesty dostaly na trh spotřebního zboží.
V čem tkví zásadní převrat? Ve vylepšených kamerách. Ty jsou totiž schopné přesně určit vzdálenost objektu od čočky, a tím mnohem přesněji interpretovat pohyby. Kamery jsou zatím poměrně drahé, předpokládá se však, že jejich ceny dostatečně klesnou, aby je bylo možné vbrzku integrovat do televizorů a další elektroniky bez významnějšího vlivu na cenu. Spotřebitelé tak budou moci sedět v křesle tři metry od televize a přepnout program pouhým mávnutím ruky; či během prezentace v PowerPointu zvýšit hlasitost na notebooku pouhým pootočením ruky ve směru hodinových ručiček. Technologie gest je natolik nová, že experti vymezují trh různými způsoby. Někteří uvádějí pouze takové produkty, které mohou být ovládány bez toho, že byste se dotkli jakéhokoli tlačítka či obrazovky. Jiní specialisté do této kategorie zahrnují i produkty s dotykovou obrazovkou, jež určitý kontakt vyžadují. Podle odhadů se zvýší prodeje obrazovek citlivých na dotyky do roku 2013 pětkrát a dosáhnou 500 milionů dolarů, uvádí Roger L. Kay z Endpoint Technologies.
Phil McKinney, hlavní technologický ředitel útvaru osobních počítačů firmy Hewlett-Packard, říká, že jeho společnost vkládá do technologie gest velké naděje. HP plánuje během tohoto roku začlenit do počítačů řady TouchSmart více prvků vycházejících z technologie gest. Zatím však firma nespecifikovala, o jaké konkrétní prvky se bude jednat. „Možnost používat gesta významně přispívá k překonání faktoru strachu části uživatelů z komplikovaných produktů,“ doplňuje McKinney.
Je pravděpodobné, že jakmile ceny klesnou, objeví se více možností, jak využít systémy postavené na gestech. Zařízení vybavená kamerami by mohla pomáhat ošetřovatelům kontrolovat, zda jejich starší pacienti neupadli či zda jsou schopni reagovat na otázky zamáváním či kývnutím hlavy. Ve školách by interaktivita systému ovládaného gesty mohla přispět tomu, aby se děti nenudily, dodává McKinney.
Gesta a zvuky však představují i jisté potíže, které vyplývají z regionálních jazykových zvláštností, místních dialektů a odlišných kultur. Například zatímco Američané ukazují pomocí jednoho vztyčeného prstu, je totéž gesto v některých částech Asie pokládáno za neslušné. Zákazníci se mimo jiné budou muset naučit nové postupy, jak přimět výrobek, aby dělal to, co od něj chtějí. Nehledě na existující překážky je Horvitz z Microsoftu přesvědčen, že „začínáme spřádat dohromady vše, co jsme se naučili, abychom dosáhli cíle“.

***

Obrázek s. 052
Hewlett-Packard začlení do počítačů řady TouchSmart více prvků vycházejících z technologie gest

Praporek s. 052
Vylepšené kamery dokážou určit, v jaké vzdálenosti od čočky se objekt nachází, čímž umožňují přesnější interpretaci pohybu

BRAND24

Překlad: Edita Jiráková

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).