Menu Zavřít

Telefonní čísla se budou moci stěhovat

23. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Liberalizace telekomunikačního trhu v České republice opět pokročila Telekomunikační operátoři budou moci od příštího roku nabídnout svým zákazníkům službu přenositelnosti čísla. Zatím se to bude týkat čísel v pevné síti. Uvažuje se však i o číslech mobilů.

Liberalizace telekomunikačního trhu v České republice opět pokročila

Telekomunikační operátoři budou moci od příštího roku nabídnout svým zákazníkům službu přenositelnosti čísla. Zatím se to bude týkat čísel v pevné síti. Uvažuje se však i o číslech mobilů.

Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) se v minulých dnech dohodla na instalaci Národní referenční databáze pro přenositelnost čísel. Organizace nabízí telekomunikačním provozovatelům pevných sítí tuto databázi k užívání. T i tak budou moci dodržet zákonem stanovenou podmínku, která jim nařizuje nabídnout zákazníkům služby přenositelnosti čísla do 31. prosince 2002. Databáze je podle předsedy APVTS Svatoslava Nováka v současné době připravena k testům, a telekomunikační operátoři tak budou moci od počátku roku 2003 nabídnout službu přenositelnosti čísla svým zákazníkům. „Pro asociaci se tato problematika stala významnou aktivitou a jsem rád, že se nám podařilo splnit očekávání Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a dokončit Národní referenční databázi,“ uvedl předseda APVTS. Služba přenositelnosti čísel obecně znamená možnost účastníka telefonní sítě podržet si své číslo například při změně umístění telefonní stanice, služby a případně také při změně provozovatele telefonních služeb. V tuto chvíli se bude jednat o možnost přenositelnosti čísel v pevné síti, do budoucna se ale podle vzoru Evropské unie počítá se zavedením této služby také pro mobilní sítě. Národní referenční databáze pro přenositelnost čísla je centralizovaným systémem. Podle odborníků se neočekává v počátečních fázích jejího fungování příliš závratný počet změn. S postupným otevíráním a rozvojem trhu by však mělo dojít k mnohem většímu počtu přenesených čísel. „Vytvořením databáze posunula APVTS liberalizaci telekomunikačního trhu v České republice zase o krok vpřed,“ tvrdí Svatoslav Novák. Poznamenal, že asociace se již v minulosti významně podílela na přípravě některých specifikací a dokumentů, které ČTÚ využil pro regulaci telekomunikačního trhu. Jedná se například o nákladový model ceny za propojení pevných telekomunikačních sítí, výběr provozovatele krátkou individuální volbou čísel pro jednotlivá volání, výběr provozovatele pevným nastavením či aktuální přenositelnost čísel. Předseda APVTS označil dosavadní aktivity asociace za přirozený způsob tvorby regulačních pravidel, který nemá pravděpodobně v Evropě obdoby.

BRAND24

Co je APVTS

Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) působí v České republice od poloviny roku 1999. Jejím cílem je vytvářet optimální podmínky pro rozvoj činnosti provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí. APVTS sdružuje nejvýznamnější telekomunikační společnosti působící v České republice a jejími řádnými členy jsou společnosti: Aliatel, Contactel, Czech On Line, České radiokomunikace, Český Telecom, eTel, GTS Czech, InWay, TransgasNet, Telenor, TELE 2 a Tiscali. Činnost APVTS se soustřeďuje především na podporu a ochranu zájmů členů asociace v oblasti rozvoje a provozování veřejných telekomunikačních sítí v ČR, provádění výzkumů a analýz, vytváření odborných komisí. APVTS spolupracuje s výzkumnými a vědeckými institucemi v České republice a zahraničí a účastní se na práci poradních orgánů vytvořených státní a místní správou (samosprávou) především v oblasti regulace telekomunikací.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).