Menu Zavřít

Telecom v sedle černého koně

11. 4. 2005
Autor: Euro.cz

DOMINANTNÍ OPERÁTOR Zhruba do léta by měl Český Telecom definitivně skončit v rukou španělské Telefónicy. Zaplatí za něj více než 82 miliard korun. Rozhodla o tom minulý týden vláda. Po letech snažení a dvou neúspěšných pokusech o prodej by se snad měl Český Telecom konečně dočkat strategického majitele.

DOMINANTNÍ OPERÁTOR

**Zhruba do léta by měl Český Telecom definitivně skončit v rukou španělské Telefónicy. Zaplatí za něj více než 82 miliard korun. Rozhodla o tom minulý týden vláda.

Po letech snažení a dvou neúspěšných pokusech o prodej by se snad měl Český Telecom konečně dočkat strategického majitele. Stane se jím zřejmě španělská obdoba Telecomu, společnost Telefónica, která je odhodlána odkoupit majoritní podíl 51 procent akcií Telecomu za 82,6 miliardy korun.

Podmiňovací způsob je namístě, protože nákup musí ještě schválit antimonopolní úřady v obou zemích a také Evropská komise. Peníze za Telecom by měly na účet vedený u centrální banky dorazit do konce první poloviny letošního roku. To je datum, kdy ukončení prodeje předpokládá ministr financí Bohuslav Sobotka. První splátka však má přijít mnohem dřív. Telefónica se totiž zavázala, že uhradí desetinu ceny do čtyř dnů po doručení podepsané kupní smlouvy. Ta by měla být podle Fondu národního majetku podepsána už toto úterý. Nabídka na prodej Telecomu platí pro Telefónicu 45 dní, do té doby by firma měla definitivně potvrdit koupi. Pokud tak Telefónica neučiní, hrozí jí pokuta ve výši 10 procent kupní ceny.

Španělská firma porazila v privatizaci další konkurenty, kteří nabídli méně peněz. Švýcarský Swisscom chtěl dát 79,2 miliardy korun a společnost Belgacom 67,4 miliardy. Kupní cena výrazně předčila očekávání. Původně se uvažovalo o 65 miliardách jako maximálním možném příjmu. Telefónica si také musí připravit další finance na povinný odkup akcií od minoritních akcionářů. Názory analytiků se rozcházejí v tom, zda minoritní držitelé akcií prodají, nebo si je ponechají.

BRAND24

Příjmy z privatizace mají být použity k více účelům. Peníze chce vláda věnovat na financování fondů dopravy a bydlení, sanaci ekologických škod, úhradu ztrát České konsolidační agentury a nastartování penzijní reformy. ODS navrhuje, aby stát na zvláštní účet pro penzijní reformu převedl co největší část výnosu. A vláda také nedávno slíbila jedno procento z výnosu privatizace Telecomu na rozvoj českého internetu.

Při prodeji se stát rovněž zbavil rozhodující zlaté akcie, oplátkou však získal místo v dozorčí radě na tři roky po definitivním vypořádání celé transakce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).