Menu Zavřít

Telčsko získá rychlý internet

27. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Kraj Vysočina pomůže vybudovat rychlý internet v asi 15 obcích u Telče na Jihlavsku. Bezdrátovou síť s moderní technologií připraví do konce letošního roku. "Vydáme za ni dva miliony korun, tři čtvrtiny z nich ale dostaneme od státu," řekl Petr Pavlinec z krajského odboru informatiky.

Region v kopcovité krajině, který je oblíbeným turistickým cílem, nyní patří mezi oblasti s nejhorším přístupem k internetu v kraji.

„Obce jsou daleko od sebe a v takovém terénu, že vybudování jakéhokoliv připojení k internetu je drahé,“ vysvětlil Pavlinec. Většina obcí přitom již investovala do místních sítí a obyvatelé mají o rychlý internet zájem.

Krajská síť bude založena na technologii WiMax, která zatím na Vysočině nebyla ve větším měřítku použita. „Proti standardním bezdrátovým technologiím má mnohem větší rychlost a je to předpokládaný budoucí standard na celém světě,“ podotkl Pavlinec.

BRAND24

Dosud používané WiFi technologie musí mít vysílače umístěny na stožárech tak, aby jednotlivé body měly kontakt, což bývá v hornatém terénu problém. Jejich provoz je podle něj pomalý, málo spolehlivý a poměrně drahý.

Novou síť bude provozovat subjekt, jehož vybere kraj spolu s mikroregionem. „Bude v principu otevřená, služby v ní budou moci poskytovat privátní i veřejné subjekty,“ uzavřel Pavlinec.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).