Menu Zavřít

Teď už vážně zdražíme

3. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Hospodářská komora navrhuje, aby jednotná sazba byla 17 procent

Nemáme nic proti jednotné sazbě daně z přidané hodnoty, naopak ji dlouho podporujeme, ale 20 procent je vážně moc. To nás zruinuje a my zruinujeme vás. V zásadě takový je nepřekvapivý vzkaz Hospodářské komory České republiky (HK) v reakci na vládní plány, jak zafinancovat reformu důchodů.
„Zdražení bude skokové. Podnikatelé již nejsou schopni absorbovat další, a navíc takto výrazné navýšení DPH do svých marží, jako tomu bylo v minulosti při zvyšování sazeb. Podle naší ankety by zvyšovali ceny o dvanáct až třináct procent. Tedy k DPH by ještě přidali i mírné navýšení svých marží,“ varuje šéf komory Petr Kužel.
Podnikatelská komora proto volá po další diskusi. Na premiéra Petra Nečase vyrukovala s vlastní analýzou, kde dokazuje, že zvýšení na 20 procent není pro pokrytí důchodové reformy vůbec nutné. „Jako jednu z variant navrhujeme sjednocení sazeb na sedmnácti procentech, a to bez jakýchkoli výjimek,“ říká Kužel. Přitom vypočítává, že na důchody by to bylo dost. Odhadované náklady na vytvoření druhého fondového pilíře penzijního systému jsou okolo 26 až 28 miliard korun. „My počítáme s tím, že zvýšení o jeden procentní bod přinese zhruba šest miliard, takže by se získalo až 42 miliard navýšením snížené sazby a pokles u ostatních produktů by nebyl tak vysoký, aby to na důchody nestačilo,“ tvrdí Kužel.
Jenže ministři ani vládní koalice zřejmě na volání podnikatelů neslyší. Na středečním jednání koaličních partnerů (takzvané K9) se vyjednavači ODS, TOP 09 a VV shodli, že navržené zvýšení DPH i s výjimkami všechny strany podporují. To znamená, že sazba má být 20 procent a vyjmuty z ní budou jen chléb, mléko, ryby, zelenina, brambory, dětská mléčná výživa a potraviny pro lidi s metabolickými problémy.
Proti plánům Hospodářské komory se ještě před jednáním stavěli i jednotliví ministři. Šéf resortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navíc rozporoval i výpočty podnikatelů. Podle něj každé snížení sazby o jeden procentní bod ukrojí jedenáct miliard z rozpočtových příjmů. Ministr uvedl, že pro nářky firem má pochopení, ale že stojí dále za vládním návrhem 20procentní sazby. Již dříve ale sám zdůraznil, že výjimky, jež si protlačily Věci veřejné, podle něj nejsou logické. ODS a TOP 09 pak zvažovaly, že by se pokusily některou položku „vyměnit“ za knihy. V zájmu koaliční shody byla nakonec „Pandořina skříňka“ uzavřena.
Ani u véčkařů podnikatelé nakonec mnoho pochopení nenašli, ač se na tripartitě o potenciální možnosti 17procentní sazby jednalo. „Je přesně patrné to, že největší paniku působí určité lobbistické skupiny, které se budou muset nejvíce vyrovnat se zvýšením DPH svou efektivnější cenotvorbou,“ sdělil novinářům ministr dopravy Vít Bárta (VV).
Členům Hospodářské komory proto zřejmě nezbude než se s výsledky koaličních jednání smířit. Bezmála polovina respondentů ankety, již HK provedla mezi více než 800 svými členy, už ví, jak se s tím vyrovnat – zvýší ceny. Pět procent pak uvedlo, že zavede taková opatření, aby se to nedotklo koncového zákazníka. A plných 72 procent asi v této chvíli „mlátí hlavou o stůl“. Jsou totiž přesvědčeni, že toto zvýšení daní bude pro ně mít velmi negativní důsledky. Jak to skutečně dopadne, si budeme muset počkat minimálně do října.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).