Menu Zavřít

Tatry-mystérium

19. 4. 2004
Autor: Euro.cz

O NOVÉM FILMU RENOMOVANÉHO SLOVENSKÉHO REŽISÉRA PAVOLA BARABÁŠE SE HODNĚ MLUVILO UŽ PŘED JEHO UVEDENÍM. VE SKUTEČNOSTI SE JEDNÁ JEN O ZRUČNĚ NATOČENÝ PROPAGAČNÍ SNÍMEK VYSOKÝCH TATER.

**RECENZE

BRAND24

O NOVÉM FILMU RENOMOVANÉHO SLOVENSKÉHO REŽISÉRA PAVOLA BARABÁŠE SE HODNĚ MLUVILO UŽ PŘED JEHO UVEDENÍM. VE SKUTEČNOSTI SE JEDNÁ JEN O ZRUČNĚ NATOČENÝ PROPAGAČNÍ SNÍMEK VYSOKÝCH TATER.

Podobných filmů jistě viděl každý turista ve svém životě několik. Mají jednoduché schéma. Vždy jsou v nich záběry horských štítů, turistů, horolezců a typických zvířat. Přijde bouře, déšť a sníh. Potom se vyčasí, ve zkratce divák zhlédne nějaký skanzen, historický vláček či lanovku. Ke konci se objeví západy slunce za horami, poslední paprsky dne skrze skalní štěrbiny apak následuje krátká rekapitulace. Pavol Barabáš v jednáctiminutovém filmu beze slov Tatry-mystérium přidal navíc spousty mlhy. Na diváka se neustále valí mraky, jejich bílá peřina přetéká přes skalní hřebeny, ukrývá stáda kamzíků a převaluje se pod nohama horolezců. Milovník a znalec Vysokých Tater může podrobně studovat, který štít je který, a z jakých míst je režisér a kameraman v jedné osobě snímal. Ale pro nezúčastněné je to už od prvních minut nuda. Minimálně srovnatelné filmy stejného druhu byly natočeny například pro oblast rakouského Grossglockneru (promítají se ve všech infostřediscích v okolí) či italských Dolomit (prodávají se v tamních knihkupectvích jako suvenýry). Žádný z nich se ovšem nechlubí hlubokomyslným sloganem, jako tatranské dílko: „Filmová esej o velkolepém tajemství hor a mystériu člověka, které je ukryto v srdci přírody. Člověk nikdy neprohlédne natolik, aby pochopil absolutní, transcendentální hodnotu přírody. Může se jí však dotknout, poznávat jí v detailech a zamilovat si jí skrze svou pokoru .“ ( Bratislava, K2 studio 2003. Orientační cena 300-350 Kč. Videokazeta nebo DVD, 11 minut)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).