Menu Zavřít

Tatranský tygr zastíněný gorilou

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Navzdory vyšší národohospodářské produktivitě na odpracovanou hodinu Slováci pořád dostávají výrazně nižší mzdy než Češi

BRAND24

Devatenáct let po rozpadu československé federace stojí Slovensko zase jednou na rozcestí. A možná si tento týden znovu zvolí vládu strany Směr – sociální demokracie vedené Robertem Ficem. Nevadí přitom, že je ve skandálu s uniklým spisem tajné služby Gorila (mimo jiné Euro 3/2012) namočen podobně jako jeho rival z pravostředové Slovenské demokratické a křesťanské unie – Demokratické strany Mikuláš Dzurinda. Na rozdíl od zhnusených někdejších voličů Dzurindy totiž kauza Ficův elektorát nevzrušuje. Na Slovensku se i v tomto ohledu opakuje historie: Vladimír Mečiar si velmi dlouho dokázal udržet početné příznivce, dokud jeho mantl silného vůdce, kterému nečiní potíže slibovat cokoli, co „jeho“ lidé chtějí slyšet, nepřevzal právě Robert Fico.
Ficovo vládnutí v letech 2006 až 2010 je spojeno se zajímavým fenoménem, a sice zachováním valné části reforem zavedených předchozí vládou Mikuláše Dzurindy (2002-2006). Úpravy byly pouze kosmetické. Reformy a příliv zahraničních investic, které vyvolaly, se kromě přídomku „tatranský tygr“ zasloužily o to, že Slovensko je dnes „papírově“ bohatší než Polsko i Maďarsko a má nejvyšší produktivitu práce ve Visegrádské čtyřce. Přitom náskok oproti druhému Česku je již poměrně značný. Navzdory vyšší národohospodářské produktivitě na odpracovanou hodinu ale Slováci pořád dostávají výrazně nižší mzdy a mají v průměru znatelně horší životní úroveň. Při podstatně vyšší nezaměstnanosti na Slovensku než v Čechách to vysvětluje, proč je migrační proud dodnes v podstatě jednosměrný – ze Slovenska do Česka, nikoli naopak, jak by implikovala vyšší produktivita.
Právě ve Ficově éře dosáhlo Slovensko nejlepšího ekonomického výkonu, splnilo všechna kritéria a přijalo euro. Ficova vláda ovšem ani při desetiprocentním hospodářském růstu nedokázala dostat saldo veřejných institucí do kladných čísel. A strukturální deficity bude muset Slovensko jako země, která se přihlásila k paktu fiskální stability, respektovat. Očekávaný vítěz slovenských voleb Robert Fico se tak v příštích letech rozhodně nudit nebude.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).