Menu Zavřít

Tarify přihlížejí ke složitosti práce i odpovědnosti

12. 1. 2004
Autor: Euro.cz

OD LEDNA PLATÍ NOVÉ MINIMÁLNÍ MZDY A MINIMÁLNÍ MZDOVÉ TARIFY. V MINULÉM VYDÁNÍ PROFITU JSME PŘINESLI ZÁKLADNÍ INFORMACI O NOVÝCH MINIMÁLNÍCH ČÁSTKÁCH, KTERÉ MÁ ZAMĚSTNANEC DOSTAT.

Do kterého minimálního mzdového tarifu patří různé druhy práce? Odpověď by mělo dát příslušné nařízení vlády, které uvádí charakteristiky a příklady prací jednotlivých tarifních stupňů

Pro různé skupiny zaměstnanců jsou stanoveny odlišné sazby minimální mzdy NYNÍ NAVAZUJEME DALŠÍMI INFORMACEMI K TÉTO PROBLEMATICE - CO SE DO MINIMÁLNÍ MZDY POČÍTÁ A CO NE, JAKÉ JSOU SAZBY JEDNOTLIVÝCH TARIFŮ ATD.

V jednotlivých kolektivních smlouvách, uzavíraných mezi zaměstnavateli a odborovými organizacemi lze dohodnout minimální mzdu vyšší, než předepisuje vládní nařízení, a to jak základních částek, tak i částek minimální mzdy pro uvedené specifické kategorie zaměstnanců. Pro ostatní zaměstnavatele podnikatelské sféry, u kterých není uzavřena kolektivní smlouva nebo nejsou mzdové podmínky v kolektivní smlouvě sjednány, platí minimální mzdové tarify. Minimálních mzdových tarifů je 12. Tarifní stupně pro soukromý sektor, kde se odměňování řídí zákonem o mzdě (na rozdíl od zákona o platu, podle nějž se postupuje ve sféře rozpočtové, tedy ve veřejných službách a správě), jsou rozlišeny podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce od těch nejméně kvalifikovaných a nejhůře odměňovaných prací (1. tarifní stupeň) až po ty nejkvalifikovanější a nejlépe placené (12. tarifní stupeň). Tarifní stupnice je vlastně stupnicí minimálních hodinových nebo měsíčních mezd pro zaměstnance vykonávající při týdenní pracovní době 40 hodin různé typy činností odpovídající konkrétnímu tarifnímu stupni.

CHARAKTERISTIKY A PŘÍKLADY PRACÍ

Nařízení vlády č. 333/1993 Sb., v platném znění, uvádí charakteristiky a příklady prací jednotlivých tarifních stupňů. Podle této právní normy jsme připravili i následující stručné charakteristiky:

1. tarifní stupeň: Např. práce sestávající z jednoznačných opakujících se pracovních operací konané s jednotlivými předměty a pomůckami.

2. tarifní stupeň: Např. práce stejného druhu konané podle přesného zadání a s přesně vymezenými výstupy.

3. tarifní stupeň: Např. práce stejnorodé s rámcovým zadáním a s přesně vymezenými výstupy - řízení silničních motorových vozidel, nabídka a prodej zboží, ruční přesun hmot apod.

4. tarifní stupeň: Např. dílčí odborné práce vykonávané s mnoha vzájemně provázanými prvky - řízení silničních vozidel o hmotnosti od 3,5 t do 12 t, zdění zdiva, strojní a ruční obrábění materiálů, pokladní manipulace s peněžní hotovostí, samostatné práce na počítačích v prostředí databázových systémů.

5. tarifní stupeň: Např. různorodé, rámcově vymezené práce se zadáním podle obvyklých postupů - opravy automobilů, vyzdívání zdiva z kamene apod.

6. tarifní stupeň: Např. zajišťování širšího souboru prací s rámcově stanovenými vstupy a způsobem vykonávání s vymezenými výstupy - samostatné laboratorní práce, řízení a obsluha samojízdných strojů, řízení a údržba automatických zařízení apod.

7. tarifní stupeň: Např. složité odborné práce, umělecké práce, plánování, rozpočtování - zhotovování prototypů výrobků, zajišťování správy rozsáhlého majetku, zajišťování zásobování, odborné práce středních zdravotnických pracovníků.

8. tarifní stupeň: Např. zajišťování komplexu činností s obecně vymezenými vstupy, rámcově stanovenými výstupy - komplexní zajišťování účetnictví, zajišťování obchodní agendy, řízení odborných prací apod.

9. tarifní stupeň: Např. složité systémové práce, dílčí metodické a koncepční práce - stanovování programů rozvoje firemních soustav, zajišťování právní agendy, navrhování konstrukčních řešení apod.

10. tarifní stupeň: Např. komplex systémových činností s variantními obecnými vstupy - projektování složitých investičních celků, stanovování finanční, personální a obchodní strategie podniku.

11. tarifní stupeň: Např. činnosti s nespecifikovanými vstupy, preventivní a léčebná činnost, systémová koordinace - projektování nových úprav počítačových systémů, řízení a koordinace systémových specializovaných prací.

12. tarifní stupeň: Např. nejsložitější tvůrčí systémové práce a činnosti s nespecifikovanými vstupy.

VÍC ZA NOČNÍ A ZTÍŽENOU PRÁCI

Dále je třeba informovat, že příplatek za práci ve ztíženém a zdraví škodlivém pracovním prostředí činí od 1. ledna 2004 nejméně 6 Kč (namísto dosavadních 5,40 Kč) za hodinu práce v tomto prostředí. (Vymezení ztíženého a zdraví škodlivého pracovního prostředí je uvedeno v příloze č. 2 nařízení vlády č. 333/1993 Sb., v platném znění.) Příplatek za hodinu práce v noci (tj. v době mezi 22. a 6. hodinou) činí nově nejméně 6 Kč namísto dosavadních 5,40 Kč.

(Příště se budeme podrobněji věnovat zejména otázkám vznikajícím kolem hodinové minimální mzdy, resp. mzdového tarifu určeného na hodinu, jejichž určení v praxi mnohdy činí obtíže.)

Tabulka minimálních mzdových tarifů

Minimální mzdový tarif

Tarifní stupeň v Kč za hodinu v Kč za měsíc

1 39,60 6 700

2 41,30 7 000

3 43,10 7 300

4 45,50 7 700

5 48,40 8 200

6 52,00 8 800

7 56,10 9 500

8 60,80 10 300

9 66,10 11 200

10 72,60 12 300

11 80,30 13 600

BRAND24

12 89,20 15 100

Zdroj: Nařízení vlády č. 464/2003 Sb.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).