Menu Zavřít

Tanec v rytmu orientu

9. 10. 2010
Autor: profit

Vždycky mě zajímalo, jak to ty ženy dělají – tolik rozhýbat pánev, rozvlnit se, a ještě u toho tak úžasně a spokojeně vypadat. Nácvik doma před zrcadlem nedopadl nikdy moc dobře. Nezbývalo proto nic jiného než vyrazit a vyzkoušet břišní tance pod vedením zkušené trenérky.

Autor: Gabriel Bienczycki

Kdo by čekal, že trénink startuje vlněním, byl by překvapený. Tanečnice začínají protahováním a zahříváním těla. Teprve potom přejdou k prvním pohybům a také správnému držení těla. Právě to je při tanci důležité. Z něho pak vycházejí jednotlivé prvky. Protože chodím cvičit aerobik nebo jiný kondiční sport aspoň jednou týdně, ani mě nenapadlo, že i tak může mít člověk některé části těla zatuhlé. Najednou jsem měla hýbat svaly, o kterých jsem dosud vůbec nevěděla, že je mám. Krouživé pohyby pánve nebo trupu by měly zabrat právě na zatuhlé svaly nebo bolesti zad. To, že jsem si dobře procvičila i břišní svalstvo, mi došlo ihned po skončení lekce. A protažené svaly jsem pak cítila ještě druhý den.

Pohyb jako lék

Právě procvičení břišního svalstva a pánevního dna je tradiční a historickou podstatou tance. Původně se totiž za pomoci této techniky připravovaly ženy na porod. Dívky se učily tančit od raného věku, aby posílily pánevní a břišní svaly pro zdárný a bezproblémový porod. Některé prameny jeho vznik přisuzují Střednímu východu, jiné Africe. Každopádně spadá do doby tisíce let před naším letopočtem.

Z čistě zdravotního hlediska by mohly být břišní tance dobrým receptem i nyní. Dnes tolik obvyklé sedavé zaměstnání totiž k pružnosti těla moc nepřispívá. Třesavé a krouživé pohyby, které se při tanci provádějí, by kromě páteře měly příznivě působit také na trávicí ústrojí nebo menstruační a klimakterické potíže. Lekce břišních tanců se doporučují i při léčbě neplodnosti. Všechny zdravotní výhody se dají odhalit až po více lekcích. Po té první cítíte hlavně příjemné uvolnění, protažení těla i pozitivní energii, která sálá nejen z vlastních pohybů, ale i z hudby. A co víc, když už se vám tancování začne trošku dařit, zjistíte, jak žensky a sexy u tohoto můžete vypadat.

Ve stylu arabské princezny **

BRAND24

K tomu samozřejmě může přispět i zvolené oblečení. Doporučuje se přiléhavé tričko a volná sukně nebo pohodlné kalhoty. Pro začátečníky jsou kalhoty vhodnější, protože lektorka snáze odhalí špatný postoj a může vás opravit. Ke zvýraznění pohybu boků pak slouží šátek. Pro začátek stačí třeba jen ten s delšími třásněmi. Později můžete svou výbavu rozšířit o nějaký penízkový šátek, který správně cinká i vypadá.

S břišními tanci můžete začít v každém věku. Jsou vhodné i pro těhotné nebo tanečně méně nadané. S lékařem by se měly poradit jen ty, které mají vážné zdravotní problémy s páteří či klouby nebo komplikované těhotenství. Do kurzu břišního tance mohou dámy přihlásit i své partnery. I muži se totiž břišnímu tanci věnují, i když méně než ženy. Mužský styl má propracovanější krokové variace a víc zdůrazňuje bojovnost a sílu. V historii totiž muži tancem dávali najevo své odhodlání chránit ženy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).