Menu Zavřít

Tahanice pokračuje

5. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Spor MOL a OMV

BRAND24

Snaha rakouské ropné společnosti OMV o ovládnutí maďarského konkurenta MOL vyústila v diplomatickou přestřelku mezi Budapeští a Vídní. Maďarský ministr hospodářství János Kóka kritizoval svůj rakouský protějšek za lobbování ve prospěch návrhu OMV, který vyvolává v Budapešti nelibost. „Rakouský ministr hospodářství se domnívá, že jeho prací je uplatňovat veškeré možné politické triky. Proto také lobbuje v Budapešti, Vídni i v Bruselu ve prospěch nepřátelského převzetí OMV a proti MOL,“ řekl ministr Kóka.
Rakouský ministr Martin Bartenstein uvedl, že maďarský stát by si v plně privatizovaném MOL měl zakoupit blokační podíl. „Tím by si maďarská vláda mohla politicky zajistit, aby OMV nepřevzala MOL, ale aby šlo spíše o dohodu mezi rovnocennými partnery,“ řekl Bartenstein.
OMV předminulý týden nabídla akcionářům MOL za určitých podmínek odkup jejich akcií za celkem 3,5 bilionu forintů (téměř 386 miliard korun). Rakušané se snaží jednat s vedením MOL o spojení od června. Maďarská firma je však ostře proti a vláda ji v jejím postoji podporuje (EURO 40/2007). Za snahami OMV o získání MOL - a tím mimo jiné i bratislavského Slovnaftu - jsou pravděpodobně ruské státní firmy Gazprom či Lukoil (EURO 27/2007).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).