Menu Zavřít

Tahanice o svoz odpadu se vyostřuje. Prověří novou pražskou koalici

10. 1. 2016
Autor: Pražské služby

Minimálně jeden ze tří tisícovek drobných akcionářů Pražských služeb obdržel minulý týden nabídku od Jana Kozíka: Vaše akcie vykoupím a na ruku vám dám 750 korun za jednu. „Akcie se již delší dobu neobchodují na trhu, jsou nelikvidní, a cena tedy nemusí odrážet skutečnou hodnotu,“ motivuje pan Kozík minoritáře.

Dlužno říci, že dost spekulativně. Když pomineme, že akcie vykupovaly samotné Pražské služby v minulém roce za cenu kolem 1567 korun za jednu, možná není daleko doba, kdy se o ně strhne znovu bitka. A cena bude mnohem výš než Kozíkových 750 korun.

Jestli někdo ví, že akcie firmy zajišťující svoz metropolitních odpadků a jejich likvidaci v jedné ze tří spaloven v zemi mají cenu „zlata“, pak jsou to politici na pražské radnici. Ti bývalí, současní i ti budoucí. Znají ovšem také jejich výbušný politický a policejní potenciál.

Akcie jsou totiž klíčem k tomu, aby město mohlo zadat napřímo Pražským službám obří zakázku na svoz a likvidaci odpadů, jejíž hodnota se odhaduje na 13 mi­liard korun za deset let. Proto potřebuje metropole vlastnit sto procent, nyní ale drží v Pražských službách jen 78 procent, a dokud se ji nepovede přikoupit další, musí zneškodnění obsahu metropolitních popelnic řádně soutěžit. A to se už od roku 2011 nedaří…

Puč, policejní obvinění, podraz, finta...

V odpadcích se, samozřejmě obrazně, topí již několik pražských politických reprezentací a budou patrně tím prvním, čím se bude muset zabývat i nejnovější koalice. A partnerem – či soupeřem – jí bude Daniel Křetínský, jeden z nejmladších českých miliardářů.

Na odpadkovém tendru se rozpadla v roce 2012 koalice ODS a ČSSD. Z té následující (TOP 09 a ODS) si vyslechl radní odpovědný za odpadky od detektivů obvinění za to, že soutěž na svoz odpadu nepřipravil. S tendrem se nepopasovala ani jednobarevná rada TOP 09. Ta nejprve dojednala nákup necelých 20 procent akcií Pražských služeb od kyperského akcionáře, ten ovšem v poslední chvíli cukl a prodal svůj podíl společnosti AVE Daniela Křetínského.

Topáci zareagovali fintou s pachtem. Do stoprocentní dceřiné firmy Prahy (podmínka zákona o veřejných zakázkách pro in house zadávání zakázek bez výběrového řízení) chtěli propachtovat svoz odpadu, čímž by se tendru vyhnuli. Zároveň chtěli z Prahy vyobcovat ostatní odpadové firmy, které historicky zajišťovaly svoz zhruba třetiny popelnic (včetně AVE). Ani to se nepovedlo. Na popud AVE zasáhl antimonopolní úřad a pacht zakázal.

Odpadní perpetuum mobile

Tápala i koalice pod vedením Adriany Krnáčové (ANO). Ta vedla s AVE smírčí řízení. Výsledek? Odpadní perpetuum mobile se nalézt nepodařilo.

Kompromisem údajně mělo být, že společnost AVE získá výměnou za svých 19,3 procenta akcií Pražských služeb 25letý pronájem malešické spalovny a svoz živnostenského odpadu. Jenomže spalovna bude za čtvrt století zralá na odpis a stavba nové přijde na více než čtyři miliardy, takže rada rozpadlé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice výměnu před Vánocemi zamítla.

Celý článek najdete v novém vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Praha schválila prodloužení smluv na svoz odpadu za 1,6 miliardy

BRAND24

Stropnický: Magistrát se opět pokusí ovládnout Pražské služby

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).