Menu Zavřít

Tahanice mezi stavaři

20. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Insolvenční řízení

Krajský soud dnes zastavil insolvenční řízení s jednou z největších stavebních firem v Česku OHL ŽS. Návrh podala firma Integra Liberec, které brněnská společnost údajně dlužila přes 20,1 milionu korun. Firmy se podle soudu mezi sebou dohodly a Integra Liberec požádala o stáhnutí návrhu na zahájení insolvenčního řízení.
Jak vyplývá z údajů v insolvenčním návrhu, činila celá hodnota zakázky pro zadavatele, kterým byla společně s OHL ŽS také společnost Syner se sídlem v Liberci, celkem 1,95 milionu eur, tedy zhruba 52 milionů korun. OHL ŽS až do loňského července postupně fakturované částky řádně platila, poté však podle Integry platby zastavila „bez uvedení relevantního důvodu“. Integra v insolvenčním návrhu také tvrdí, že dalším věřitelem OHL ŽS je i společnost Stavby silnic a železnic, jejíž pohledávky dosahují částek v řádech milionů korun.
Dle předběžných hospodářských výsledků OHL ŽS loni zvýšila tržby o dvě miliardy na 12,02 miliardy korun, což odpovídá meziročnímu nárůstu o pětinu. Na letošní rok plánuje sedmiprocentní růst. Loni společnost vykázala zisk 190 milionů korun, letos jej plánuje navýšit na 270 milionů korun. OHL ŽS, původně ŽS Brno, je součástí mezinárodní španělské stavební a investiční skupiny OHL.
Nedávno čelily insolvenčnímu řízení také další významné stavební firmy, například Hochtief CZ, Strabag nebo Geosan Group. V případě Strabagu a Geosanu Group ale bylo nakonec řízení zastaveno.

BRAND24

BOX
Základní údaje o OHL ŽS
- původně ŽS Brno
- nyní součást španělské stavební a investiční skupiny OHL
- má dva oborové závody zaměřené na pozemní a dopravní stavitelství
- zaměstnává 1800 lidí
- tržby OHL ŽS činily 12,02 miliardy korun (2008)
- zisk 190 milionů korun (2008)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).