Menu Zavřít

Švýcarský byznys dorazil do Prahy

11. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Privátní bankovnictví

Český trh privátního bankovnictví se rozrostl o dalšího hráče. Svou pobočku a první zastoupení ve střední Evropě otevřela Lombard Odier Darier Hentsch & Cie. Společnost je nejstarší privátní finanční institucí v Ženevě a jednou z největších v Evropě. „Česká republika zažívala v několika uplynulých letech nebývalý ekonomický růst. Díky tomu zde vyrostla i řada prosperujících soukromých podniků,“ říká Arnaud Leclercq, partner švýcarské banky.
Zástupci úspěšných podnikatelů jsou prý jejich typickými klienty. „Manažeři, jejichž majetek může dosahovat až několika milionů eur, si kladou otázky, jak toto vlastnictví spravovat, jak ho diverzifikovat či jak jej co nejlépe uchovat pro dědice,“ tvrdí Leclercq s tím, že privátní banky poskytují takovým lidem osobní finanční poradenství.
Privátní bankéři zdůrazňují, že každému klientovi připraví investiční plán na míru. „Má-li dotyčný například pouze nemovitosti v Česku a zatím neinvestoval do technologií, zdravotnictví nebo na asijských trzích, doporučíme mu diverzifikovat aktiva,“ dodává Thierry Lombard, vedoucí partner Lombard Odier Darier Hentsch & Cie. Klienti privátních bank nejsou omezeni jen na jeden typ investičních instrumentů. „Jsou investice, které vyžadují čas, aby zhodnotily vložené peníze. Například investice do private equity jsou vhodné na pět či deset let, ale likvidní investice jsou kratší. Pro nás je důležité zjistit, kdy bude klient potřebovat kapitál, zda zítra, nebo za několik let. Nejsme distributory nějakých konkrétních produktů,“ vysvětluje Lombard.
Nedávná hypoteční krize, která vypukla v USA a rozšířila se na všechny kapitálové trhy světa, zasáhla i privátní bankovnictví. Ztráty například ohlásila německá soukromá banka Sal. Oppenheim. Ale Lombard tvrdí: „Nás se hypoteční krize vůbec nedotkla. V roce 1990 propukly ve Švýcarsku finanční potíže, s nimiž jsme měli zkušenosti a byli jsme na ty americké lépe připraveni. Během naší dvousetleté historie jsme zažili řadu krizí. Například splasknutí internetové bubliny na konci 90. let. Když jsme tuto situaci analyzovali, došli jsme k tomu, že stejný vývoj probíhal již v roce 1840 v souvislosti s rozvojem železnice v Anglii.“
Lombard Odier Darier Hentsch & Cie není jedinou privátní bankou, která se zajímá o českou klientelu. Jako první sem roku 2005 vstoupila banka Sal. Oppenheim a mezi ty, které se chtějí v Česku prosadit, patří například Banque Privéé Edmond de Rothschild Europe, Bankprivat AG či rakouská Constantia Privatbank AG. „Konkurence je vždy zdravá,“ odpovídá Lombard na otázku, jak silná je dle jeho názoru konkurence mezi privátními bankami v ČR. Pražskou pobočku Lombard Odier Darier Hentsch & Cie povede Nicolas Fitaire, jenž má desetiletou zkušenost s finančními trhy ve střední Evropě.
Sílící poptávku po službách soukromých bank registrují finanční instituce po celém světě. „V současné době je největší potenciál v oblastech, kde dochází k hospodářskému růstu. A tedy ke tvorbě majetku,“ vysvětluje Lombard. Mezi nejperspektivnější regiony řadí střední Evropu, Jižní Ameriku a Asii. V Evropě navíc byla po druhé světové válce založena řada rodinných podniků. Nyní se rozhoduje, zda potomci zakladatelů tyto společnosti budou řídit, nebo zda je prodají. Lombard uzavírá: „Když se rozhodnou pro prodej, my jim můžeme poradit, jak s financemi naložit.“

Banky pro boháče
Privátní banky, které chtějí v Česku expandovat

BRAND24

  • Lombard Odier Darier Hentsch & Cie
  • Sal. Oppenheim
  • Banque Privéé Edmond de Rothschild Europe
  • Bankprivat AG
  • Constantia Privatbank AG

Pramen: týdeník EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).