Menu Zavřít

Svobodnější nakupování na síti

22. 1. 2015
Autor: Martin Pinkas

Umíte si představit, že si v internetovém obchodě objednáte zboží, po zaslání si ho doma v klidu vyzkoušíte a až pak zaplatíte? V některých českých e-shopech to možné je díky platební metodě FerBuy.

Běžné transakce v internetových obchodech fungují tak, že zákazník zaplatí za zboží buď předem, a to převodem peněz na účet prodejce, nebo na dobírku, kdy uhradí potřebnou částku v okamžiku doručení. Budoucnost ale patří jiným metodám, kdy zákazník dostane více prostoru si zboží vyzkoušet. Konkrétně FerBuy zaplatí e-shopu zboží za kupujícího a vyrovná se s ním později. Veškerá rizika tak bere na sebe. „Kdo vám dnes půjčí tisícovku nebo třeba pět tisíc na 14 dní bez úroku?“ ptá se zástupkyně značky FerBuy v ČR Markéta Karman. Podobné platební metody si v České republice rychle získávají srdce zákazníků internetových prodejců. FerBuy má konkurenci například v metodě Twisto. Platformy se liší pro zákazníky spíše v detailech, jako je délka doby, dokdy je třeba zboží zaplatit.

Nápad manažera firmy Ferratum Czech Rostislava Sikory byl uveden do praxe teprve nedávno, ale už jej využívají čtyři desítky českých e-shopů. A letos by se mohl jejich počet zmnohonásobit. Obchodníci si totiž začínají uvědomovat potenciál podobných projektů a jejich zájem roste – a to i v případě největších hráčů na trhu. Koncept je úspěšný v Polsku a Singapuru. Vznik FerBuy se datuje do dubna 2013, první obchody ovšem začaly nabízet kupujícím možnost zaplatit jejím prostřednictvím až na počátku loňského roku. „Internetoví obchodníci by nabízeli svým zákazníkům možnost koupit si zboží na fakturu, ale bojí se, že jim ji nikdo neproplatí. Díky nám mohou poskytnout zákazníkům další výhodnou službu navíc, protože je to pro ně naprosto bez rizika. Mají stoprocentní garanci, že jim peníze za zboží zaplatíme my,“ říká Markéta Karman.

Platba rodným číslem

A jak přesně transakce přes FerBuy probíhají? Významně se neliší od klasických nákupů na e-shopu, na něž jsou Češi zvyklí. Na stránkách internetového obchodu se dokonce ani nemusíte registrovat, proces je velmi podobný, jako když využíváte platební kartu. „Vyberete si zboží a příslušnou platební metodu. Na konci procesu jste přesměrováni na naši nákupní bránu, kde zadáte vaše rodné číslo, jež se ověří během několika vteřin. Pak vám už zbývá jen zadat PIN kód, který je vám zaslán na mobilní telefon,“ vysvětluje Karman. „E-shop dostane peníze od nás, a to obratem. Systém je dále nastaven tak, že v den, kdy vám obchodník zboží pošle, dostanete od nás e-mail s fakturou, již ovšem můžete zaplatit až po 14 dnech. Jinými slovy: pokud zrovna nemáte hotovost a potřebujete děcku koupit nové boty, tak mu je pořídíte okamžitě, ale zaplatíte až po výplatě. Nemusíte si od nikoho půjčovat, nemáte s tím starosti a neplatíte nic navíc,“ dodává.

Lhůta splatnosti běží až od okamžiku, kdy je zboží vyexpedováno ze skladu, zákazníkovi tedy nehrozí, že bude nucen zaplatit dříve, než dostane balík do ruky. Koupili jste si například o dvě čísla menší svetr? Žádný problém. Zboží vrátíte a zástupci FerBuy už zbytek vyřeší s internetovým obchodníkem sami. I v případě, že se vám stane, že si zboží na dobírku na poště vyzvednete později, existuje řešení. „I když si zákazník vyzvedne zboží řekněme až po patnácti dnech, tak na základě jeho žádosti splatnost faktury prodloužíme. Musí nás o to ale předem požádat,“ doplňuje Markéta Karman.

„Nekonečné“ splácení

Další z výhod ocení ti, kteří chtějí nakupovat na splátky bez zbytečného papírování. „Zákazník má dvě možnosti – buď celou fakturu zaplatí do zmiňovaných dvou týdnů a pak je částka bez jakýchkoli poplatků a úroků. Za tisíc nakoupil a tisíc zaplatí. Druhou možností je koupě na splátky. V době splatnosti faktury musíte zaplatit minimálně třicet procent a další splátka vás čeká do měsíce,“ upozorňuje zástupkyně FerBuy.
Zajímavostí je, že i při dalších splátkách musíte uhradit minimálně třicet procent, ale paradoxně nikoli z původní ceny zboží, ale ze zbytkové částky. Neexistuje žádný časový limit, dokdy musíte věřitele uspokojit. Teoreticky byste tak mohli splácet donekonečna, samozřejmě se vám ovšem zvyšují úroky.
„Úrok se počítá ze zůstatkové hodnoty. Denně jsou to desetihaléře, výjimečně koruny – a to v závislosti na ceně zboží. Uvedu konkrétní příklad: když si nakoupíte za tisíc korun, třicet procent zaplatíte do 14 dnů a zbytek až další měsíc, celé se vám to prodraží o 72 korun,“ přibližuje Markéta Karman.

 Screenshot služby FerBuy

Žádný druh podnikání samozřejmě není bez rizika. Zástupci FerBuy dobře vědí, že neplatiči nevymřou. „Když zákazník neplatí vůbec, posíláme mu upomínky, dokdy musí zaplatit, a potom nastupují sankce z prodlení, což je buď deset procent z dlužné částky, nebo 250 korun týdně. Většina lidí ale platí včas, nebo nejpozději po upomínkách,“ prozrazuje Karman. Potenciální nebezpečí existuje i ve vztahu k internetovým obchodníkům. Objevit se mohou například podvodníci, kteří se snaží dělat fiktivní objednávky. S tím se ovšem zástupci FerBuy v ČR dosud nesetkali. E-shopy si přesto prověřují. „Musí jít o registrovanou firmu, nesmí být v úpadku, likvidaci a podobně. A záleží také na zboží, které e-shop nabízí. Je určitý sortiment, jež tímto způsobem prodávat nechceme. Ať už jde o nelegální produkty, či ty, které odporují určitým etickým normám. Nefinancovali bychom obchod se zbraněmi nebo pornografii. Opatrně přistupujeme k prodeji alkoholu nebo cigaret, tam je to na našem individuálním posouzení,“ upřesňuje Markéta Karman.

BRAND24

Mezi čtyřmi desítkami inernetových obchodů, kde můžete platit prostřednictvím FerBuy, jsou zatím spíše menší prodejci jako Pediped.cz či Lekarnazdravi.cz. „Situace se ale mění. Velcí hráči ještě na začátku loňského roku nejevili zájem, nebo o nás vůbec nevěděli. Dneska už naši platební metodu znají a probíhají s nimi úspěšná jednání,“ podotýká zástupkyně značky. Loni v říjnu se připojil velký obchod s kancelářskou technikou a elektronikou a následoval i dosud největší prodejce, který má v portofoliu platební metodu FerBuy – decoDoma.cz. Nárůst počtu obchodů může být v letošním roce skokový – dokonce o stovky procent. Aktuálně se dolaďuje spolupráce u několika stovek obchodů.

Zájem mají Slováci

Své aktivity nechce FerBuy rozšiřovat jen v České republice. V plánu je expanze do dalších zemí. Podle slov Markéty Karman je o službu velký zájem na Slovensku. V roce 2015 by se měl koncept FerBuy objevit v dalších pěti zemích, a do dalších tří let dokonce ve dvou desítkách států. Zkušenosti s uváděním FerBuy do života jsou v jednotlivých zemích rozdílné, což dokumentují i slova Markéty Karman: „Zatímco v ČR jsou obchodníci skeptičtější, a zákazníci naši službu naopak vítají a zkoušejí, tak v Polsku je to naopak. Tam to obchodníci chtějí, ale zákazníky musíte přesvědčovat, že se nemají čeho bát.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).