Menu Zavřít

Svoboda, Kühnl a Bublan ještě musejí na hradní kobereček

3. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Není žádným tajemstvím, že prezident Václav Klaus není z kabinetu, tak jak ho sestavil a navrhl předseda vládní ČSSD Stanislav Gross, vůbec nadšen. Rozhodl se proto alespoň, neboť ústava mu vlastně nenabízí žádnou možnost jak volbu nového premiéra zvrátit, pozvat k sobě na Hrad představitele tří resortů zahraničí (Svoboda, KDU-ČSL), obrany (Kühnl, US-DEU) a vnitra (Bublan,nestraník).

Není žádným tajemstvím, že prezident Václav Klaus není z kabinetu, tak jak ho sestavil a navrhl předseda vládní ČSSD Stanislav Gross, vůbec nadšen. Rozhodl se proto alespoň, neboť ústava mu vlastně nenabízí žádnou možnost jak volbu nového premiéra zvrátit, pozvat k sobě na Hrad představitele tří resortů  zahraničí (Svoboda, KDU-ČSL), obrany (Kühnl, US-DEU) a vnitra (Bublan,nestraník). Právě představitelé prvních dvou jmenovaných ministerstev jsou mu, spolu s ne příliš výraznými obměnami tváře oproti Špidlově sestavě, nejvíce trnem v oku.

Ačkoliv není stanoven žádný termín do kdy je prezident povinen navrženou vládu jmenovat, noví ministři by do jeho rukou mohli slib složit možná již ve středu, v druhé polovině srpna (zřejmě 24.8.) by pak požádali o vyjádření důvěry sněmovnu.

BRAND24

Nový kabinet bude mít 18 členů, tedy o jednoho více než ten předchozí, a řídit bude stejný počet resortů  15. KDU-ČSL a US-DEU získali každá po třech ministerstvech, zbývajících 12 křesel obsadí nejsilnější ČSSD.

(vlk)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).