Menu Zavřít

Švihák bruselský

15. 7. 2014
Autor: Euro E15

Dnes budou mít zástupci vládní koalice dlouhý večer. Budou se muset dohodnout, koho nominují za Česko na post eurokomisaře. Když si Sobotka a spol. večer neplácnou, dost reálně hrozí, že všechny smysluplné posty si rozeberou země, které už své zástupce znají. Zítra v Bruselu totiž začíná mimořádný summit lídrů členských zemí k novému obsazení křesel. Důležité je ale ptát se, co vůbec je smysluplný post a jestli bychom o něco takového měli usilovat.

Za normálních okolností všechno funguje asi takhle: Vláda dané země ví, na jakou oblast se chce v evropské politice soustředit, sejde se její koalice a najde odborníky. Konkrétní jméno pak navrhne předsedovi evropské komise, v tomto případě Jeanu-Claudovi Junckerovi, a ten, protože kandidát má už vyšlapanou diplomatickou cestu, nominanta obsadí na post eurokomisaře. Celé se to přitom zpravidla neděje den před summitem.

Česko nemá jasno vůbec o ničem. Premiér Sobotka na dotazy ohledně oblastí, o něž by měla mít země zájem, jmenuje ještě dnes asi deset resortů od vědy k dopravě přes regionální rozvoj. Jméno pak není jasné vůbec, členové koalice stále trvají na svých neprůchozích kandidátech, včerejší dlouhá jednání jen oslabila šanci lidoveckého Petra Blížkovského.

A že by měl kandidát vyšlapanou v Bruselu diplomatickou cestu ke kýženému postu, není možné už z logiky toho, že čeští diplomati nemohou vědět, za koho kopat.

Podívejte se na tuhle situaci s nadhledem. Měla by taková země usilovat o řízení nějaké důležité evropské oblasti? Asi raději neměla, že.

Navíc je tu ještě otázka, proč je souboj o posty eurokomisařů důležitý. Vladimír Špidla byl svého času komisařem pro zaměstnanost a sociální věci. Ač proevropský a levicový politik, dostal spíše slabý post. V sociální oblasti je sice měřeno penězi hodně síly, dělí si ji ale národní vlády samy, z Bruselu se na to spíše jen tak dohlíží. A rozhodně se nedá říct, že by Česko za tu dobu nějak trpělo nebo bylo větším evropským outsiderem, než si zaslouží.

Odpověď je snadná. Post je významný pro domácí poměry. Ať už šlo kdysi o uklizení odstoupivšího premiéra Špidly nebo jako nyní o to, jestli je větší frajer premiér nebo předseda nejsilnější strany.


Další komentáře autora:

Topolánkův pas

Velká betonová trojka

BRAND24

České selfie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).