Svěží, křupavé, syrové

16. června 2003, 00:00 - Karolina Kamberská, styl@profit.cz
16. června 2003, 00:00

Bylinky a zelenina dodají lahodnému pokrmu korunkuMožná je kuchařské umění tak trochu zhouba lidstva. Příroda nám dává tolik surovin, ze kterých si můžeme připravit chutná jídla. A my většinu z nich vezmeme, smícháme s několika jinými, a dáme vařit, smažit nebo péci.

Bylinky a zelenina dodají lahodnému pokrmu korunku

Možná je kuchařské umění tak trochu zhouba lidstva. Příroda nám dává tolik surovin, ze kterých si můžeme připravit chutná jídla. A my většinu z nich vezmeme, smícháme s několika jinými, a dáme vařit, smažit nebo péci.

Fakt, že nejzdravější je strava syrová, není pro nikoho z nás překvapením. Tepelná úprava zbavuje potraviny mnoha cenných látek, nebo alespoň snižuje jejich množství. Ani ti, kteří považují většinu stravovacích teorií za šarlatánství, by se tentokrát neměli bránit - syrová strava je obhajitelná i „selským rozumem“. Vaření je totiž nepřirozené. Znáte nějaká zvířata, která by se živila vařeným jídlem? Já ano, pejska mojí babičky. Domácí zvířata jsou ale jen výjimkou z pravidla, které zní: v přírodě bývá potrava vždy nevařená.

Život bez bramboráčků

Pokud nemáme sklony k radikálním řešením, asi se tepelně upravených jídel nevzdáme, ani kdyby nám odborníci snesli plnou knihovnu důkazů. Protože jaký by byl život bez skvěle křupavých bramboráčků nebo bez těstovin s bazalkovou omáčkou? Přesto ale můžeme hledat kompromis, který by se dal shrnout do hesla: ke každému jídlu přidejme něco syrového! Základní a nejjednodušší možnost, kterou mnozí z nás už léta spokojeně využívají, je přidat k jídlu zeleninovou oblohu. Pokud jste pod náporem spěchu polevili v počátečním úsilí a dnes si na talíř místo pestré zeleninové směsi pokrájíte jedno rajče, děláte stále pro své zdraví alespoň něco, ale je to málo.

Ovoce nepečte!

K ovoci máme rozdílný přístup podle toho, zda se jedná o naše „domácí“ druhy, nebo tropické. Tropické ovoce používáme pro vaření a pečení jen výjimečně - tedy jen když chceme připravit nějakou slavnostní lahůdku (kachna na pomerančích či pečený banán s karamelem). Většinou máme toto ovoce na míse a saháme po něm, když nás „honí mlsná“. Jak už to tak bývá, k našemu domácímu se chováme poněkud macešsky. A tak ho zapékáme v přeslazených koláčích, kde se ztratí nejen většina vitamínů, ale i jeho přirozená chuť. Pokud nás po mnoha letech soužití už omrzelo zobat ovoce ze zahrady jen tak z misky, máme skvělou možnost připravit z něj ovocné saláty.

Rybíz s citronovou šťávou

Když se řekne „ovocný salát“, představíme si nejobvyklejší směs, která se už chvályhodně usadila v našich jídelníčcích. Pomeranče, banány, jablka, kiwi, rozinky, možná ještě meloun. Ale i z rybízu, třešní, švestek, hrušek, jahod, malin či angreštu můžete připravit saláty nevídaných chutí. Především v případě rybízu a angreštu to může být pro leckoho překvapení. Zkuste kombinaci červený rybíz - hruška. S klasickou jednoduchou zálivkou z cukru a citronové šťávy bude dokonalá, zvláště když přidáte kopeček vanilkové nebo kokosové zmrzliny.

Korunka na každém jídle

Jestli občas zavítáte do čtvrté cenové skupiny, znáte to: aby kuchař vytvořil dojem, že je jídlo přitažlivé a zdravé, položí na kopeček rýže či brambor proužek rozměklé nakládané kapie či snítku zelené petrželky. Tato snaha o nasazení masky jídlu nám může připadat směšná, ale můžeme se jí také inspirovat - každému jídlu můžeme nasadit korunku, a nemusí být zrovna tak ubohoučká. Možnosti jsou například tyto: Bylinky. Jsou „na ráně“ jako první, většina z nás nějakou tu pažitku nebo bazalku pěstuje v květináči za oknem. Když si ale vyrazíme mimo hranice svého bytu či domu, najdeme mimo rušné silnice mnoho jiných bylin, které mohou dobře posloužit. Jejich zásadní výhodou je koncentrované množství vitaminů a minerálů. Jsou jako pozdravy z doby, kdy se žilo pomaleji a více v souladu s přírodou, kdy se nehnojilo a nezavlažovalo, a tak si každá rostlina musela své místo na slunci vybojovat sama, vlastní silou. Trochu té síly zbude i na nás, pokud si na polní cestě natrháme snítku mateřídoušky (je skvělá na pečenou rybu), pár lístků česnáčku (do tvarohové pomazánky) nebo květů sedmikrásky (jako Bylinky a zelenina dodají lahodnému pokrmu korunku jedlá ozdoba masových vývarů se zeleninou). A le syrovou korunku nemusí tvořit jen byliny. Může jí být i strouhaná zelenina. Na zvěřinové speciality, ale například také k pokrmům z čočky i jiných luštěnin, je skvělá nastrouhaná mrkev s trochou citronové šťávy. Cibule, nakrájená na tenké kroužky, je vynikající korunkou mnoha jídel, zvláště masitých (ale i mnohých vegetariánských). Pokud toužíte po jemnější chuti, použijte cibuli červenou či mladou jarní cibulku.

Podvod na mládeži

Pokud máte děti, které nad syrovou zeleninou ohrnou nosík (přece jen, hamburger to není!), zamaskujte ji vmícháním do pokrmu. Je nutné zeleninu nastrouhat nebo nasekat na jemné nudličky, protože jinak bude uprostřed měkkého pokrmu příliš křupavá, což by mohlo vaši mistrovskou fintu zkazit. Ovšem na jemno nastrouhaná karotka, vmíchaná do polévky až po vypnutí varu, zůstane incognito! V případě syrové cibule tento recept raději nezkoušejte - bude odhalena tak jako tak. Ale syrová rajčata, oloupaná a ohřátá (nikoliv povařená) v omáčce na špagety, jemné proužky červené papriky v rizotu či jemně nakrouhané bílé zelí v „čínské“ masové směsi… To všechno a mnoho jiných nápadů může udělat jídelníček zdravějším a křupavějším, aniž byste se museli živit pouze naklíčenou pšenicí. I když - i ona by jistě stála za úvahu.

Tipy na křupavé osvěžení

Jahodový salát s meduňkovou smetanou

Jahody pokrájíme na půlcentimetrové plátky a posypeme vanilkovým cukrem. Velmi lehce promícháme a uložíme na 20 minut do chladničky. Lístky čerstvé meduňky pokrájíme a vmícháme do kysané smetany. Po vychlazení jahody doplníme na jemné plátky nakrájeným banánem, rozdělíme do misek a přidáme meduňkovou smetanu. Každý kopeček ozdobíme jednou menší jahodou.

Tvarohová pomazánka s řebříčkem

Měkký tvaroh smícháme vidličkou s rozměklým máslem (tučnost tvarohu a množství másla zvolíme podle svých potřeb). Přidáme špetku soli, velmi jemně nastrouhanou mrkev, a na jemno nasekané lístky řebříčku. Výborná pomazánka pro sobotní ráno na venkově. Mažeme na tmavý, celozrnný chléb.

Salát z naklíčené čočky

Naklíčenou čočku koupíme v dobrém supermarketu, nebo si ji připravíme sami (po tři až čtyři dny ji udržujeme vlhkou v misce, dvakrát denně pomocí cedníku proplachujeme). Doplníme ji jarní cibulkou, nakrájenou na tenké proužky, a zalijeme sladkokyselou zálivkou. Na talířích salát posypeme většími kostičkami nakrájeného ementálu a ozdobíme pažitkou.

FOTO: ARCHIV 2x

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče