Menu Zavřít

Světový pojistný trh trvale roste

19. 4. 2004
Autor: Euro.cz

VE VŠECH STÁTECH SVĚTA SE V ROCE 2002 NA POJISTNÉ VŠEHO DRUHU VYDALA ČÁSTKA 2627 MLD. DOLARŮ (USD). Z TOHO DRTIVÁ ČÁST PŘIPADLA NA PRŮMYSLOVĚ VYSPĚLÉ ZEMĚ - V NICH DNES SICE ŽIJE POUHÝCH 15 % SVĚTOVÉ POPULACE, ALE JEJICH PODÍL NA POJIŠTĚNÍ ČINÍ TAKŘKA 90 %.

BRAND24

Nejvíce pojištěným národem na světě jsou Jihoafričané VE VŠECH STÁTECH SVĚTA SE V ROCE 2002 NA POJISTNÉ VŠEHO DRUHU VYDALA ČÁSTKA 2627 MLD. DOLARŮ (USD). Z TOHO DRTIVÁ ČÁST PŘIPADLA NA PRŮMYSLOVĚ VYSPĚLÉ ZEMĚ - V NICH DNES SICE ŽIJE POUHÝCH 15 % SVĚTOVÉ POPULACE, ALE JEJICH PODÍL NA POJIŠTĚNÍ ČINÍ TAKŘKA 90 %.

Největší regionální pojistný trh představuje Severní Amerika, západní Evropa a tichomořská oblast (Japonsko, Austrálie, Nový Zéland). Zajímavé je, že poměr mezi životním a neživotním pojištěním je v těchto oblastech, na první pohled ekonomicky i sociálně poměrně homogenních, různý. Zatímco například v USA se zákazníci více zajímají o pojištění majetku, v západoevropských zemích se vynakládá výrazně více prostředků, na životní pojistky když např. v Japonsku je tento rozdíl více než trojnásobný ve prospěch pojištění života. Ve „zbytku“ světa platí s jistými výjimkami zhruba to, co na našem pojistném trhu: v souladu s tím, jak společnost bohatne, zájem pojistníků se postupně posouvá od pojištění neživotního k životnímu v souladu s tím, jak se mění hierarchie životních hodnot obyvatelstva. Z hlediska absolutního jsou nejopatrnějším a nejobezřetnějším národem na světě Švýcaři, z nichž každý v roce 2002 na pojistky různých typů vydal částku 4922 USD (z toho 63 % připadlo na životní pojištění). V relativním vyjádření - poměrem pojistného k HDP - jsou rekordmany „zadních koleček“ obyvatelé Jihoafrické republiky. Jejich pojistné výdaje v uvedeném roce představovaly ekvivalent 18,8 % HDP této země, když vysoký zájem o životní pojištění nejspíš odráží nepříliš utěšené poměry v této zemi, projevující se v rasových nepokojích a celkově velmi vysoké kriminalitě. JAR je ovšem jinak na africkém kontinentu takřka unikátní výjimkou - v Africe jako světadílu totiž na jednoho jejího obyvatele připadá pouhých 29 USD pojistného, zatímco třeba v Japonsku je to takřka 3500 USD a v Severní Americe jen o málo méně. Stejně velký kontrast poskytují údaje o národním trhu pojištění v Evropě. V jeho západní části předloni občan vydal na pojistky ze svých příjmů průměrně 1732 USD, zatímco na „V ýchodě“ to bylo pouhých 75 USD. Lze ovšem předpokládat, že zejména v zemích přistupujících k Unii v květnu letošního roku budou tyto diference poměrně rychle mizet. Mimo jiné iproto, že v posledních letech největší tempa růstu pojistného vykazují právě „nové ekonomiky“. Často přitom jde o enormní vzestupy, což má obvykle původ v tom, že některé typy pojištění se v těchto zemích teprve zavádějí. Tak třeba v Litvě předloni v meziročním srovnání neživotní pojištění stouplo o 70 %, a to díky zavedení povinného pojištění za škodu z provozu vozidel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).