Menu Zavřít

Světová ekonomika: letos (snad) vyšší růst

20. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Válka na Středním východě by očekávaný růst výrazně ohrozila Světová ekonomika nabere dech v druhém pololetí tohoto roku a díky tomu se její růst zvýší z loňských 1,7 na 2,75 %. Experti OSN ale v těchto souvislostech upozorňují na četná rizika, která hospodářské oživení ohrožují.

Válka na Středním východě by očekávaný růst výrazně ohrozila

CONTENT24

Světová ekonomika nabere dech v druhém pololetí tohoto roku a díky tomu se její růst zvýší z loňských 1,7 na 2,75 %. Experti OSN ale v těchto souvislostech upozorňují na četná rizika, která hospodářské oživení ohrožují.

Prognóza zmiňuje na prvním místě ekonomické faktory, které budou ovlivňovat vývoj ve vyspělých zemích. Špatná situace na trzích cenných papírů (jejichž kurzy jsou podle citované prognózy stále nadhodnocené) a s tím spojená ochablá investiční aktivita může zrychlení růstu do značné míry podlomit. Totéž platí pro narůstající obchodní a rozpočtový deficit USA, které nadále zůstávají motorem světové ekonomiky. Významnou neznámou přitom zůstává vývoj kurzu americké měny - značná část světového obchodu se realizuje v dolarech, pohyby jeho směnné hodnoty proto vždy mají zásadní význam. V politické sféře prognóza OSN považuje za nejzávažnější nebezpečí válečného konfliktu na Středním východě - válka s Irákem by totiž, kromě jiného, s největší pravděpodobností vyhnala směrem vzhůru ceny ropy a negativně ovlivnila celosvětové hospodářské klima. Střední východ tak i nadále zůstává nejproblematičtějším regionem současného světa, jehož vývoj má globální ekonomické důsledky. Rozvojové a transformující se ekonomiky budou podle prognózy kromě jiného zápolit s potížemi fiskálního rázu, tedy zejména rozpočtovými schodky. Jejich hospodářství v mnoha případech budou ohrožovat také deficity platebních bilancí, hlavně jako důsledek nižšího přílivu zahraničních investic a pravděpodobného poklesu světových cen neropných komodit. Těmito potížemi trpí také rovněž ekonomiky Číny a Ruské federace, nicméně právě pro ně by tento rok měl být obdobím pokračujícího oživení, jehož závislost na vnějších faktorech je navíc relativně slabá. Čína má být i letos největším příjemcem přímých zahraničních investic - dlouholetý primát USA v této oblasti prolomila už v loňském roce. Přes všechny zmíněné rizikové okolnosti ale prognóza OSN počítá s nárůstem světového obchodu o 6 %, což po loňském 2% přírůstku a celkovém poklesu v roce 2001 představuje razantní zlepšení. Dopady zvýšené světové obchodní výměny ovšem nebudou jednoznačné, a to vzhledem k tomu, že by měly být výsledkem kombinace několika faktorů: vyšší ceny ropy, tlaku na snížení cen ostatního zboží a nejspíše nižšího kurzu dolaru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).