Menu Zavřít

Světová ekonomika

5. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Conforama chce i do České republikyFrancouzský prodejce vybavení domácností Conforama ze skupiny Pinault Printemps Redoute (PPR) plánuje expanzi své sítě diskontních prodejen v Evropě. Do roku 2005 chce firma otevřít 35 nových obchodů a na seznamu možných lokalit je i Česká republika.

Conforama chce i do České republiky

Francouzský prodejce vybavení domácností Conforama ze skupiny Pinault Printemps Redoute (PPR) plánuje expanzi své sítě diskontních prodejen v Evropě. Do roku 2005 chce firma otevřít 35 nových obchodů a na seznamu možných lokalit je i Česká republika. Conforama má nyní v Evropě 228 prodejen, v nichž za snížené ceny prodává vybavení domácností, bílou techniku a elektroniku. Firma se, jak uvedla, chce soustředit na expanzi v zemích, kde je již aktivní, tedy ve Francii, Švýcarsku, Španělsku, Portugalsku a Itálii. Možnost akvizicí bude studovat hlavně v Británii a na seznamu možné expanze jsou dále Skandinávie, Česká republika, Rakousko, Maďarsko a Polsko. Loni se Conforama tržbami 2,9 miliardy eur podílela na obratu PPR více než deseti procenty.

Budvar prohrál ve Španělsku

Pivovar Budějovický Budvar nesmí ve Španělsku používat značku Budweiser. Svá práva obhájila americká společnost Anheuser-Busch, která vede s českým pivovarem o tuto značku řadu sporů v celém světě. O zákazu rozhodl odvolací soud ve Španělsku. Anheuser-Busch je také podle soudu oprávněn požadovat náhradu za škodu, která mu vznikla tím, že Budvar v rozporu se zákonem používal ochrannou známku americké firmy.

Rekordní pokuta na Wall Streetu

Americké regulační úřady minulý týden oznámily konečnou podobu prosincové mimosoudní dohody s deseti investičními bankami a makléřskými firmami. Ty mají zaplatit celkem 1,4 miliardy dolarů za to, že vydávaly tendenční výzkumné zprávy o firmách, u nichž se ucházely o lukrativní zakázky na služby investičního bankovnictví. Newyorský generální prokurátor Eliot Spitzer označil výši dohody o vyrovnání za „největší celkovou peněžní pokutu v historii Wall Street“. Nejvíce zaplatí Citigroup, respektive její dceřiná investiční banka Salomon Smith Barney, a to 400 milionů dolarů. Po 200 milionech zaplatí Merrill Lynch a CSFB a více než 100 miliony přispějí Morgan Stanley a Goldman Sachs.

Šéf Fordu ani vedení firmy nedostali výplatu

Předseda a výkonný ředitel americké automobilky Ford Motor Bill Ford Jr. nezískal za loňský rok žádný plat, pouze opce na nákup akcií v hodnotě 21,6 milionu dolarů. Ford ale nevyplatil žádné prémie ani pěti nejvyšším členům vedení firmy. Důvod takového rozhodnutí je zřejmý - automobilka v loňském roce prodělala asi 980 milionů dolarů a její akcie klesly zhruba o 42 procent.

BRAND24

Trest pro benzinky ve Švédsku

Švédský soud ve Stockholmu minulý týden rozhodl o tom, že prodejci benzinu dílčím způsobem porušili zákony a protiprávně pomocí kartelové dohody poškozovali své zákazníky. Protimonopolní úřad původně požadoval, aby pětice firem Statoil, OK-Q8, Norsk Hydro, Preem a Shell zaplatila pokutu 651 milion švédských korun, tedy více než 2,2 miliardy Kč. Prodejci však mají podle verdiktu soudu zaplatit „pouze“ 52 miliony SEK, tedy necelých 200 milionů Kč.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).