Menu Zavřít

Světlá budoucnost

30. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Google

BRAND24

Kalifornský koncern Google je známý především díky svému internetovému vyhledávači. Nyní se pouští do obchodování s elektřinou. Centrála nazývaná Googleplex minulý měsíc ohlásila, že bude prostřednictvím své dceřiné společnosti Google Energy příštích dvacet let kupovat od společnosti NextEra Energy Resources 114 megawattů větrné energie ročně.
„Jedná se o první krok společnosti Google Energy. Naše datová centra bychom chtěli již brzo provozovat jen s pomocí energie, která nepoškozuje životního prostředí,“ řekl mluvčí Googlu Jamie Yood, jenž dodal, že dalším krokem Google Energy bude investice 38,8 milionu dolarů do projektu NextEra Energy Resources v Severní Dakotě. „V žádném případě se však nebudeme zaměřovat pouze na větrné elektrárny,“ doplnil Yood. Koncern má rovněž zálusk na solární elektrárny a projekty týkající se geotermální energie.
Už dříve dal Google najevo, že by rád zcela smazal svou uhlíkovou stopu a stal se takzvaně „carbon neutral“. Licenci na prodej a nákup energie společnost získala již v únoru 2010. Ta Googlu zajišťuje, že může energii nabízet přímo koncovým zákazníkům. Podle některých expertů v tomto byznysu leží jeden z velkých budoucích zdrojů příjmů internetového gigantu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).