Svět z perníku

16. ledna 2010, 13:05 - Petr Bayer
16. ledna 2010, 13:05

Perníky uchovávají obrazy ze života před staletími. Můžeme však z perníku najít i moderní výjevy jako sport, dokonce lechtivé akty, ale i automobily či počítače.

Autor: Jakub Stadler

Řada zasněžených chaloupek stojí jedna vedle druhé jako z obrázků Josefa Lady. Okolo se rýsují siluety cválajících koní a cinkajících zvonců. Vše to krásně a nenapodobitelně voní. V bílém domku na okraji Pardubic doznívá vánoční atmosféra a konečně nastává chvíle oddechu po každoročních pekařských žních.

„Zájem byl obrovský, nestíhali jsme vyrábět. Musela jsem dokonce odřeknout několik výstav, kam bych snad neměla ani s čím přijet,“ líčí shon posledních týdnů Jarmila Janurová, majitelka rodinné perníkárny JAJA a několikanásobně oceněná živnostnice Pardubického kraje. Odpočinek nebude dlouhý, pro třicítku pracovníků se chystá další vrchol sezony – svátek svatého Valentýna.

Perník vyzul boty

Úzkostlivě čisté místnosti jsou královstvím žen, které zadělávají, válí, krájí, pečou, zdobí a k tomu si najdou ještě čas na úsměv či pěknou písničku. Sem tam se něco nepovede, a tak mohou i ochutnat, co vlastně vyrábějí. Kolem velkých stolů sedí v bílých úborech a čepicích a přesnými pohyby rukou dávají těstu malebné tvary a kouzlí na již hnědých perníčcích úchvatné ozdobné vzory z bílých i barevných polev. Hotové pamlsky putují do regálů, kde čekají na slavnostní zabalení do celofánu nebo dárkových krabic. Na naši přítomnost některé reagují ostýchavě, jiné se však rozverně usmívají.

Příjemně vystupující majitelka firmy pochází z obuvnického Zlína. V perníkových Pardubicích však našla druhý domov a poslání na celý život. Původní rodinný domek s manželem přebudovali na jakousi perníkovou chaloupku, nikoli však svým vzhledem, ale tím, co se tam rodí. „Přibyla výdejna, expedice, sklad materiálů a surovin, vytloukárna vajec, zdobírna, balírna a umývárna,“ popisuje Janurová. Další modernizace jsou v plánu, kvůli krizi ale musejí počkat. „Zarazila nás předloni v podzimních měsících, což bývá pro perníkáře obdobím, kdy se vytvářejí prostředky na leden a únor, kdy jsou lidé už sladkým přesyceni,“ poznamenává. Loňský podzim však vše napravil a perníčky opět přinášejí zisk. Obavy z dalšího vývoje však stále panují.

Touha po perníčcích se naštěstí rozprostírá široko daleko do světa. JAJA nyní získala nového velkého odběratele v Polsku. Dodává i do Rakouska, obchody se daří v Německu, Francii, Itálii a na Ukrajině. Naproti tomu se zkomplikoval zajímavý a lukrativní vývoz do amerického Texasu, o což se podle Janurové z nepochopitelných důvodů přičinily úřady obou států. „Naše tamní obchodnice je z toho nešťastná, snad se to dá do pořádku,“ doufá.

Věhlas Pardubického perníku je tak rozšířený, že jej jako chráněné zeměpisné označení uznala i Evropská unie. Pomohlo to však jeho výrobcům? „Samozřejmě to bylo haló v naší podnikové prodejně ve městě,“ líčí Janurová. Dodržet se přitom musí receptura a sled surovin, které do těsta přijdou. Jde o cukr, tuky, vejce, mouku, med, může být kakao, amonium jako kypřidlo, vodu, náplň, čokoládu. Kdo by však podle tohoto výčtu chtěl upéct nefalšovaný perník, se zlou by se potázal. Pravým tajemstvím jsou totiž speciální přídavky, jako kořenicí směsi, které si každý výrobce úzkostlivě střeží.

Perníková aukce

Místní fenomén perníku potvrzuje i existence Království perníku, ukrytého v lesích pod středověkým hradem Kunětická hora u Pardubic, které se loni stalo svědkem 1. světové prodejní výstavy perníkového zvířectva. Doboví trhovci lákali výkřiky jako krtek nudista, žabí stehýnka, motýlí křidýlka, králík na svíčkovou, kuře s kulichem – vydrží i přes zimu, nejlepší vepřové, pojďte se podívat na moje kozičky nebo čerstvě nachytané myši za skvělé ceny. Zvířátka z perníku, umístěná v kotcích a také v akváriu, rychle ubývala a měnila své majitele.

Zlatým hřebem výstavy v areálu království s perníkovou chalupou a muzeem byla dražba velikého čuníka, kravičky a koníka. O zvířátka, která věnoval mistr perníkář Pavel Janoš, se rozpoutala veliká bitva a vyvolávací cena 100 korun byla rychle zvyšována až na 2900 korun. Navíc se noví majitelé rozhodli svého vydraženého čuníka věnovat dětem z mateřské školy v obci Ráby.

Tím ale výčet zajímavostí a nápadů Pavla Janoše zdaleka nekončí. „Naší novinkou je sada bílých labutí jako symbolu věrnosti, v malém provedení jako pozornost někomu blízkému z lásky a ve větším provedení dvou labutí jako pozornost nebo dárek k svatbě nebo výročí sňatku,“ uvádí perníkář, kterého kromě řady ocenění na zmíněné akci korunoval perníkovým králem fotograf Jan Saudek. Královské styky již navázal s britskou princeznou Annou, jeho perníčky dostávají též hlavy států. Jeho otec Josef již před jednapadesáti lety zhotovil metrové srdce na přelomovou Světovou výstavu Expo 1958 v Bruselu.

Po více než padesáti letech je poptávka po jeho pochoutkách stálá, přes výkyvy vyplývající z hospodářské krize a šetření spotřebitelů. „Od poloviny roku už zase zdobíme naplno a na konci roku jsme jako tradičně museli i několik zákazníků odmítnout,“ líčí Janoš. Nejvíce se prodávají klasické perníčky pro štěstí, jako čtyřlístky a podkovičky, ale rovněž klasická srdíčka. Na stolech ještě voní populární „péefka“. Zvýšenou poptávku může i podle něj přinést evropská ochrana. „Důležitá pro zájem je jistě také kvalita Pardubického perníku, která musí jít ruku v ruce s dobrým jménem, a jedinečnost chráněného označení původu k celkovému obrazu Pardubického perníku přispěje,“ dodává.

**Perníkové nahotinky lákají

Vracíme se do poslední voňavé místnosti u paní Janurové, kde se rodí novinka v podobě perníkových čokoládových minidezertů s náplní či obalovaných oříšky nebo kokosem, celkem na 120 druhů. Ve zlaté kazetě je dostávají europoslanci a další významné osobnosti. Právě tady má ruční práci nahradit máčecí linka a chladicí tunel, než se pochoutka zabalí. A co by to zlepšilo? „Válečky krásně setřou na spodku přebytek čokolády a nedělají se okrojky. Výrobek je pak úhledný jako čokoládový bonbon,“ uvádí Janurová. Jeho výjimečnost jsme mohli ochutnat v podkrovní pracovně majitelky, spolu s vynikajícím karamelovým čajem. Přirovnání k bonbonu není vůbec přehnané, naopak jeho chuť je pestřejší.

Firma má ve své nabídce i takzvané hanbaté perníčky, znázorňující obnažené ženy i muže ve vaně i v dalších smyslných pozicích, propracované do nejmenších detailů. K tomu se ještě přihodí perníková opička u lahve a obdarovaná osoba neví, kam sáhnout dříve. Protipólem jsou náboženské betlémy a další vánoční motivy, celkem listujeme v katalozích s více než tisícem druhů výrobků. Prostě fantazie perníkového světa nemá hranic.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče