Menu Zavřít

Svět straší realitní bubliny

10. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

„Dokud hraje hudba, tak se tančí. A my stále tančíme,“ popisoval náladu na trzích v červenci před deseti lety tehdejší šéf Citigroup Charles Prince. O rok později ale zavládlo na trhu mrtvolné ticho, které jen občas přehlušil umíráček za další padlou banku. Jak se totiž ukazuje, největším rizikem jsou pro řadu ekonomik předražené reality. Nejohroženější jsou Nový Zéland, Kanada a Švédsko.

Princův proslulý citát se devět let po finanční krizi dá opět použít v řadě zemí po celém světě. A důvod je stejný: přehřáté realitní trhy. Mocný bankovní dům Goldman Sachs ve zprávě o realitním trhu v deseti vyspělých otevřených ekonomikách světa upozornil, že nemovitosti jsou nejvíce předražené na Novém Zélandu. Následuje Kanada, Švédsko, Austrálie a Norsko.

Seveřané na tenkém ledě

Riziko splasknutí cen realit v příštích pěti až osmi kvartálech je pak podle analytiků Goldman Sachs nejvyšší ve Švédsku a na Novém Zélandu. Pravděpodobnost propadu cen novozélandských realit je okolo 40 procent a švédských nad 35 procenty. V Kanadě odhadují analytici pravděpo -dobnost krachu cen na zhruba 30 procent.

Banka však není ve svém varování sama. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by předražené reality mohly představovat problém zejména pro Kanadu, kde se průměrná cena nemovitosti od začátku 21. století více než zdvojnásobila. Následuje Švédsko, o jehož realitním trhu banka HSBC v uplynulém roce uvedla, že se „pohybuje na tenkém ledě“.


Čtěte více o neutěšené situaci na trhu realit:

Nesnesitelná tíha bydlení

Sídliště Písnice


Stejně jako v polovině minulé dekády stojí za růstem cen realit politika centrálních bank, které udržují úrokové sazby dlouhodobě velice nízko. Zároveň řada z nich pumpovala či stále ještě pumpuje desítky miliard dolarů měsíčně do ekonomiky, což opět sráží výnosy nejen u dluhopisů. Investoři v honbě za ziskem proto opět sázejí na reality. Zvlášť aktivní jsou po celém světě Číňané.

Americký scénář v Kanadě?

Kromě nízkých sazeb se však začínají objevovat i další podobnosti s hypoteční krizí, která před deseti lety zasáhla zejména USA. V roce 2007 totiž začaly krachovat firmy poskytující hypoteční úvěry. Nejprve padla New Century Financial, po níž následovaly IndyMac nebo například největší americká hypoteční banka Countrywide Financial, kterou musela převzít Bank of America.

V současnosti už má vážné problémy kanadský poskytovatel hypoték Home Capital Group. Kvůli obvinění kanadského dohledu nad cennými papíry z toho, že klamal investory, zažil obrovský odliv vkladů. Potíže Home Capital Group společně s vládními zásahy proto nyní přispívají k ochlazení trhu.

Konkrétně v Torontu zájem kupujících o nemovitosti poklesl a prodejci se snaží prodávat za vysoké ceny. Za první dva květnové týdny se tak podle dat Toronto Real Estate Board zvýšila meziročně nabídka realit na trhu o 47 procent. Naopak prodeje meziročně klesly o šestnáct procent. V současnosti už proto není zájem kupců takový, jako byl nedávno. „Mnoho lidí, kteří v minulých měsících byli ochotni platit šílené ceny, nyní ztrácí zájem,“ uvedla pro agenturu Bloomberg Carissa Turnbullová z realitní kanceláře Royal LePage.


Přečtěte si také o realitních bublinách:

Svět straší realitní bubliny

ilustrační foto


Ostatně situace na trhu v kanadských velkoměstech – zejména v Torontu a Vancouveru – skutečně vykazovala známky přehřátí. Řada zájemců totiž koupila dům nebo byt, aniž ho viděla, což je ostatně stejná situace, která panuje i v Praze. Výjimkou pak nebyla ani taktika, kdy prodejci stanovili jen spodní cenu nabídky a v inzerátu uvedli, že prodají nemovitost nejvyšší nabídce. Tento styl prodeje lze rovněž zaznamenat i na tuzemském trhu.

Trh se však začíná ochlazovat, což je pro dlouhodobý vývoj kanadské ekonomiky jen dobře. „Šílenství je zcela jistě pryč. Na trh se vrací rozvážnost,“ komentovala současný stav v Torontu realitní makléřka Joanne Evansová.

Nicméně obavy z realitní bubliny se již stihly přeměnit na strach z toho, že by Kanada mohla sklouznout do finanční krize. Kvůli růstu zadlužení domácností a prudkému vzestupu cen realit už agentura Moody’s Investors Service snížila ohodnocení bonity šesti největším kanadským bankám. Na neudržitelný růst cen torontských domů a bytů nedávno upozornil i guvernér kanadské centrální banky Stephen Poloz.

Řada zemí včetně Kanady tak může opět zažít dlouho nepoznaný jev, kdy ceny realit budou klesat. Podobný trend již po dle OECD zaznamenává Velká Británie a zvláště Londýn, kde se hodnota realit dlouhé roky jen zvyšovala. Optimističtější ale nejsou ani další experti. Podle šéfa analýz rezidenčního bydlení společnosti Savills Luciana Cooka budou ceny v Londýně letos poprvé od roku 2009 stag novat. Reality tak po dekádě opět mohou dostat řadu ekonomik do potíží.

BRAND24

O bydlení dále čtěte:

http://www.euro.cz/politika/sirsi-realita-prahy-1352260

Poučení z Mnichova

Odbržděné hypotéky: poslanci se staví na odpor rozšíření pravomocí ČNB

ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).