Menu Zavřít

Svět šestého smyslu

13. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Lidé mají ve zvyku hledat cesty ze světa věcí, které se dají spočítat, dokázat, osahat a vysvětlit. Patří mezi ně samozřejmě i úspěšní podnikatelé. Způsob, jak proniknout do dalších dimenzí, nabízí ezoterika. Kde existuje poptávka, vzniká nabídka. A tak ezoterický byznys kvete.

Autor: Jakub Stadler

Lidé znudění hraním golfu, cestováním po exotických zemích či luxusními restauracemi hledají alternativní koníčky. Mnohdy přitom narazí na ezoteriku. Není se čemu divit, knihu zabývající se nějakou ezoterickou metodou najdeme takřka v každém knihkupectví. A počet lidí poskytujících poradenství v tomto oboru stále roste.

Zákazníci ezoterických podnikatelů se přitom skutečně nerekrutují z nějaké úzké skupinky čarodějnic a mágů. Služeb ezoteriků využívají lidé, u nichž by to nikdo nečekal. „Pracuji i s manažery velkých firem a úspěšnými podnikateli,“ říká poradce v oblasti přírodní léčby Martin Wilczek. Objevují se u něj lidé, kteří už všechno mají, všude byli, všechno zažili, ale přesto jim v životě něco chybí. A tak hledají. „Mívají velkou odvahu. Snaží se nalézt nějaký druh naplnění. A ezoterika je pro ně přitažlivá,“ vysvětluje Wilczek.

Odhalené tajemství

Termín ezoterika pochází z řeckého slova esotericos, které znamená vnitřní, uzavřený. Kdysi tento pojem skutečně zahrnoval tajná učení, která byla přístupná jen zasvěceným. Definovat to, čemu se říká ezoterika dnes, je složitější. Obecně lze říci, že se tento pojem užívá pro označení oblasti lidského poznání, která se nachází někde mezi nebem a zemí.

Ve výkladovém slovníku klubu českých skeptiků Sisyfos se dočteme, že „ústřední představou ezoteriků je přesvědčení o existenci nemateriálního, duchovního světa, který je prostředníkem mezi Bohem a pozemským životem.“ Tentýž zdroj zároveň upozorňuje, že to, co bylo kdysi ezoterické, tedy tajné, se stalo veřejné. Toho, kdo chce zjistit, jak vypadá současná ezoterická praxe, slovník nabádá, aby se zajel podívat na pražské výstaviště do Holešovic, kde se každoročně koná ezoterický veletrh. Sjíždějí se na něj nejen mystikové, kartáři, astrologové, duchovní učitelé a léčitelé, ale například i kuchaři či návrháři oděvů.

Ezoterika se stala koníčkem mnoha lidí. Někteří z nich si ze své záliby udělali životní styl. Jiní živnost. Na holešovický veletrh Biostyl a Esoterika loni dorazilo bezmála 17 tisíc návštěvníků a 327 vystavovatelů. Zatímco členové Sisyfosu se dívají na odtajnění ezoteriky jaksi s despektem, manažer veletrhu Ctirad Hemelík je rád, že k tomu došlo. Svědčí o tom i oficiální slogan veletrhu – Skryté se stává zjevným.

I čaroděj může být byznysmen

Soudit, zda je snaha odhalovat skryté pošetilá nebo moudrá, není jednoduché. I když připustíme, že ezoterické metody mohou fungovat, neexistuje spolehlivý a objektivní způsob, jak ověřit, že s nimi určitá osoba umí zacházet. Není to jednoduché. Na zdánlivě nejhorší věci, které nás v životě potkaly, se můžeme s odstupem času dívat jako na největší štěstí a nikdy si nemůžeme být úplně jisti tím, co nás čeká.

Za karty, návody na magické obřady nebo různé meditační kurzy jsou přesto někteří lidé ochotni utratit tisíce. Ceny ezoterického zboží a služeb jsou různé. Výjimkou není odměna, kterou si určí sám zákazník, ani čtyřmístné částky za hodinovou konzultaci.

„Žijeme v době velkého boomu všech možných sekt, léčitelů, astrologů, vykladačů karet a čarodějnic. Několik z nich jsou bohem nadaní jedinci. Ale těch je menšina. Oni sami pak mají většinou velmi dobře vyvinutý cit pro to, jakým způsobem ohodnotit svůj čas, schopnosti a kvalitu své práce,“ tvrdí Wilczek.

Těm ostatním podle něj nejde ani tak o peníze jako spíše o vyřešení vlastních osobních problémů. „U většiny ezoteriků lze nalézt duševní problém. Jejich takzvaná pomoc je pak pouze zástupná. Oni sami neumějí naplnit svůj život zdravím, láskou, radostí a pohodou. Často neumějí přijmout odpovědnost za svůj vlastní život, a proto svou pozornost nasměrují na vnější svět. To je ale klasický obraz dnešního civilizovaného člověka – nejen oblasti ezoteriky a léčitelství,“ uzavírá Martin Wilczek.

Záhadné ruce, karty a obrazy

Chcete-li proniknout do tajů ezoteriky, měli byste tedy svého průvodce volit opatrně – často nezbývá než vsadit na svůj šestý smysl. A odkud začít? Třeba vám poradí chiromant Marin Dobrev. V oboru chiromantie má padesátiletou praxi. Svým klientům nabízí rozbor povahových vlastností a nejdůležitějších životních křižovatek. Stačí mu k tomu pohled na jejich ruku. O tom, že máme svůj osud vepsaný do dlaně, ho přesvědčila životní zkušenost.

Ne každý se však dokáže vyznat v džungli čar. Podle Dobreva to chce výdrž a vlohy. „Před lety za mnou přišla jakási jasnovidka a řekla mi, že jsem tohle dělal už v minulých životech. Teprve v tom současném jsem se ale podle ní mohl stát mistrem,“ vzpomíná Dobrev.

Další alternativní a ještě oblíbenější možnost, jak se o sobě něco dozvědět, nabízejí karty. Nejpopulárnější jsou tarotové. Jejich sada má 78 listů. Říká se, že jejich obrazy v sobě nesou všechnu moudrost světa. Nebývají ale využívány jen k věštění budoucnosti, jejich studium může být i cesta k poznání sebe sama.

Uvědomují si to i někteří psychologové a balíček karet používají při práci se svými klienty. „Taroty je možné použít v rámci hlubinné či jungiánské terapie. Karty mohou zafungovat jako názorná pomůcka. Obsahují totiž symboly, díky nimž někteří lidé pochopí svou životní situaci. Pouhý pohled na kartu tak může nahradit řadu běžných terapeutických hodin,“ míní Jitka Hofmannová, psycholožka, která při své práci taroty používá.

Méně rozšířenou ezoterickou metodou je automatická kresba. Zjednodušeně řečeno jde o to, že člověk kreslí, co ho napadne. To, co nakreslí, však není výsledek jeho plánů či logických úvah. Automatické kresby vznikají díky napojení se na informační zdroje, které běžně nevyužíváme. Říká se jim různě – nevědomí, příroda, vesmír, bůh … Výsledek prý v sobě nese léčivé či harmonizační energie.

Pouhý pohled na takový obraz pomáhá, tvrdí stoupenci této metody. „Člověka přitahuje vždy ten obraz, jehož téma nějak souvisí s překážkou, před níž ho život postavil,“ vysvětluje kreslířka Libuše Panáčová. Své obrazy kreslí či maluje i na zakázku. „V duchu se napojím na energii člověka a žádám o informace, které mu mají být sděleny,“ popisuje proces jejich vzniku.

Ezotericky se můžete živit i šatit

Ezoterické však mohou být i věci denní potřeby – například jídlo. Ezoterikové si obvykle velmi dobře hlídají, co snědí. Mnozí se například vyhýbají masu. Věří, že jeho konzumací na sebe přebíráme cizí utrpení, energii umírajícího zvířete.

A co vlastně jedí? Vybírají si. „Člověk, který nekonzumuje maso, má totiž na jazyku podstatně více aktivních chuťových pohárků,“ říká Filip Říha z Ráje chutí. Zajišťuje exotický catering na různých festivalech i na objednávku. Připravuje například mexické sushi bez masa a bez rýže. Jídlo tepelně neupravuje, takže v něm zůstanou enzymy. „Naše pokrmy jsou plné energie, lehce stravitelné a proto jsou ideální pro duchovní rozvoj. Klienti ale zdaleka nejsou jen ezoterikové. To, že naše jídlo otevírá vědomí, není jeho jedinou kvalitou. Proto se jmenujeme Ráj chutí,“ doplňuje Říha.

BRAND24

Na to, jak se člověk cítí, působí i jeho šaty. To asi nepopře ani nejzarytější materialista. Ale oblečení nás může ovlivňovat víc, než si myslíme. Své o tom ví výtvarnice a konzultantka feng-shui Martina Kateřina Ederová, autorka ručně malovaných oděvů. „Každý kus vypráví svůj vlastní příběh a je vytvářen jako obraz. Ovlivňuje náladu, pocity i svět okolo toho, kdo jej nosí,“ říká.

Při studiu feng-shui se dozvěděla, že se každý člověk rodí v nějaké energii. Různé barvy ji pak buď podporují, anebo oslabují. „Člověk by tomu měl přizpůsobit své oblékání. Lidem dokážu pomoci s výběrem, říct jim, která barva je bude posilovat, která je uklidní. Ale oni většinou sami intuitivně sahají po těch barvách, které se k nim hodí, nebo které v určité životní fázi potřebují,“ všímá si Ederová. Lidé si prostě vybírají to, co se jim líbí, to je jednoduché. Odpovědět na otázku, co a proč ovlivňuje jejich vkus, by už bylo složitější.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).