Menu Zavřít

Švejnar odhaduje hospodářský růst letos o 0,8 až 1,4 procenta

19. 5. 2010
Autor: profit

Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) vedený Janem Švejnarem očekává letos růst české ekonomiky o 0,8 procenta až 1,4 procenta. V příštím roce odhaduje růst HDP mezi 1,9 až 2,5 procenta.

Jan Švejnar

Autor: Profit

BRAND24

Základním předpokladem pro růst ekonomiky je podle něj oživení v západní Evropě. „Předpokládáme, že ČR se v první části roku navrátí k růstu, zvláště v případě pomalejšího růstu a nejistoty v EU bude však růst v druhé části roku 2010 nízký a není ani vyloučen opětovný pokles ve třetím až čtvrtém čtvrtletí,“ uvedl Švejnar. Předpoklad pro příští rok již počítá se zřetelnějším oživením v západní Evropě.

Česká národní banka odhaduje hospodářský růst v letošním roce o 1,4 procenta. Pro příští rok pak počítá s 1,8procentním růstem. Podle odhadů Ministerstva financí čeká letos ekonomiku růst o 1,5 procenta a příští rok o 2,4 procenta. Podle Evropské komise tuzemská ekonomika letos poroste o 1,6 procenta a příští rok o 2,4 procenta. Analytici letos většinou očekávají zvýšení výkonu ekonomiky mezi jedním až dvěma procenty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).