Menu Zavřít

Svatostánek má zachránit nadace

4. 9. 2006
Autor: Euro.cz

KOSTEL SV. JOSEFA V ÚHERCÍCH Kostel sv. Josefa v Úhercích na Plzeňsku je dominantou širokého okolí. Kvůli dlouholetému nezájmu církve a státu byl však až donedávna ve velmi zuboženém stavu a hrozilo jeho zřícení. Jen díky obci a nově založené nadaci je stále naděje na jeho záchranu.

KOSTEL SV. JOSEFA V ÚHERCÍCH Kostel sv. Josefa v Úhercích na Plzeňsku je dominantou širokého okolí. Kvůli dlouholetému nezájmu církve a státu byl však až donedávna ve velmi zuboženém stavu a hrozilo jeho zřícení. Jen díky obci a nově založené nadaci je stále naděje na jeho záchranu.

Západočeská obec Úherce leží necelé dva kilometry jižně od Nýřan a má pouhých 250 obyvatel. Přesto se může pyšnit kostelem, do kterého se vejde až 1200 lidí. Jeho 45 metrů vysoká věž je viditelná z dalekého okolí, k návštěvám bohoslužeb ale již dávno nevábí. Kostel je odsvěcený, prázdný a zchátralý.

Obec sice již kvůli záchraně této významné památky založila nadaci, celková rekonstrukce si však podle odhadů vyžádá nejméně 30 milionů korun, a získat takovou částku nebude snadné. „Snažíme se shánět sponzory a žádat o nejrůznější dotace například ze Státního fondu památkové péče,“ říká starosta Úherců Miroslav Píšek. „Oslovujeme různé sponzory, firmy a objevují se i drobnější dárci mezi místními. Jejich příspěvky sice většinou nejsou vysoké, ale našel se už i dárce, který věnoval sto tisíc korun,“ přibližuje Píšek.

DÁREK OD SEDLÁKŮ První zmínka o Úhercích pochází již ze třináctého století, kostel zde ale vznikl teprve roku 1739. Zasvěcen byl sv. Josefovi a přidělen pod správu nedaleké chotěšovské fary. Nařízená regulace Františka Josefa II. však po roce 1782 umožnila osamostatnění kostela a nedlouho poté získaly Úherce vlastního faráře. Ještě před koncem 19. století přestal ale původní objekt církvi vyhovovat. Kamenná stavba byla rozebrána a provizorně nahrazena dřevěným kostelíkem. Základní kámen nového svatostánku byl položen v březnu 1900 a do jednoho roku vyrostl uprostřed obce současný kostel. Práce probíhaly podle plánů plzeňského architekta Františka Josefa Erharta, oltář zhotovila firma Schreiner z Řezna a malby na oknech umělecký ústav Maier z Mnichova. Stavbu financovali místní bohatí sedláci a celá zakázka je přišla na 140 tisíc tehdejších rakouských korun. V neděli 15. prosince 1901 byly na věž vysazeny čtyři velké zvony, tři z nich však nepřežily první světovou válku. V rámci všeobecného zbrojení byly v roce 1917 sejmuty a roztaveny. O dvanáct let později získal sice kostel tři zvony nové, počátkem druhé světové války se ale historie opakovala a farnost o dar znovu přišla. KRŮČEK PO KRŮČKU Do roku 1939 byl úherecký kostel centrem duchovního života širokého okolí. Konaly se zde svatby, sloužily se mše a pořádaly poutě. Po válce však zájem o církevní akce opadl a po nástupu komunistů utichl docela. Kostel osiřel a od padesátých let byl prázdný. Vlastníkem zůstala církev, do objektu ale nijak neinvestovala a ten rychle chátral. Po roce 1989 devastace pokračovala, střechy se začaly rozpadat a zdálo se, že památce zbývá posledních pár let života. Změna přišla teprve roku 2003, kdy budovu získala obec a ihned začala shánět peníze na rekonstrukci. Nejdříve bylo nutné očistit střechy od masivní vrstvy holubího trusu, který památku rychle rozežíral. Finance se nakonec podařilo získat prostřednictvím sbírky a zbylo i na rekonstrukci apsidy. V budoucnu by obec ráda využívala kostel k pořádání různých kulturních akcí, jiným odpovídajícím objektem totiž nedisponuje. K záchraně kostela sv. Josefa bude ale potřeba ještě mnoho milionů, proto se členové nadace snaží pořádat další benefiční akce i sbírky. „Žádáme také o dotace. Nepočítáme ovšem s tím, že bychom dostali moc peněz najednou,“ říká starosta Píšek. „Musíme zkrátka opravovat postupně,“ dodává. POPIS OBJEKTU

Název Kostel sv. Josefa

Místo Úherce

Kraj Plzeňský

Adresa bez č. p.

Typ kostel

Stav havarijní

Využití žádné

BRAND24

Kult. památka od roku 1958

Vlastník obec Úherce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).