Menu Zavřít

Šumavský park je na požáry připraven, koupil nové cisterny

9. 8. 2013
Autor: CC BY-SA 3.0: Dipsey -Wikimedia Commons

Požár, který vypukl v minulém týdnu ukázal, že správa národního parku učinila prozíravý krok, když se rozhodla nakoupit tři velkoobjemové cisterny na vodu. Ačkoliv jejich cena je více než 18 milionů korun, Správa národního parku Šumava díky dotaci z oprečního programu zaplatila pouze 2,7 milionů korun.

Nové cisterny jsou umístěny na Modravě, Prášilech a ve Stožci, kde je pro hašení požárů můžou využít pracovníci informační a strážní služby. „Z jejich řad letos vznikla speciálně proškolená jednotka dobrovolných hasičů, která má základny právě v místech umístění velkoobjemových cisteren“, řekl Pavel Pechoušek, mluvčí Národního parku. Parku ještě chybí dobudovat odpovídající garáže aby splnil požadavek státního požárního dozoru, za jeho nesplnění totiž parku letos hrozila milionová pokuta.

Požáry v Národních parcích nejsou vůbec vyjímečné. V roce 1997 hořelo v NP Podyjí na 3,3 hektarech území, v květnu 1998 dvanáct hasičských jednotek a dvě letadla likvidovala požár nedaleko Špindlerova mlýna v Krkonoších. Smutnou proslulost získal v lesních požárech Národní park České Švýcarsko, kde požáry vznikají poměrně často. V loňském roce tam hořelo dokonce třikrát. Zejména v roce 2005 a 2006 požáry v tomto parku způsobili značné škody, které jsou viditelné dodnes.

Nepatrní návštěvníci

V roce 2005 shořel les i se známou Mariinou vyhlídkou v okolí Jetřichovic. A o rok později požár , který byl označen za největší v uplynulých 30 letech, ve stejné lokalitě zničil přes 20 hektarů lesa a způsobil mnohamilionové škody. Původcem většiny požárů v národním parku je člověk, často se jedná o odhozený nedopalek nebo nedokonale uhašený oheň po ilegálním táboření,“ říká ředitel tohoto parku Pavel Benda a dodává: „Pískovcová oblast Českého Švýcarska je na lesní požáry velmi náchylná, srážková voda pískovcem snadno prosakuje a lesní půda velmi rychle prosychá, i když se na povrchu zdá být vlhkou“.

Letos naštěstí u nás k žádnému velkému požáru v našich Národních parcích nedošlo, ikdyž dosavadní průběh léta vytváří pro jejich vznik ideální předpoklady. Minulý čtvrtek byl však zaznamenán protipožární hlídkou lesní požár na německé straně Šumavy, který zasáhl přibližně půl hektaru lesa. „V reakci na to i na extrémně horké počasí uplynulých dnů informační a strážní služba Národního parku v maximální možné míře hlídá až do nočních hodin lesy a současně kontroluje dodržování zákazu rozdělávání ohně a kouření na území parku“, dodal Pavel Šrail vedoucí informační a strážní služby Šumavského parku.


Také čtěte:

Kvůli používání jedů na Šumavě padlo první obvinění

Jakub Hruška: Na Šumavě může být národní park, anebo vzorný lesní závod

BRAND24

Soud potvrdil trest za prodej pozemků v šumavských Prášilech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).