Menu Zavřít

S udicí na dotace

16. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Zlatá rybka už patří jen do starého železa. Tajná přání producentů a zpracovatelů všemožné vodní havěti teď totiž plní europrogram Rybářství. Odstartoval před několika dny a i těm nejmenším zájemcům nabízí nečekaně jednoduchý servis a podporu začínající v tisícikorunách a končící na třiceti milionech.

Evropské fondy Česká kuchyně dnes s rybí pochoutkou počítá sotva jednou ročně, a to když tradicí a kladivem vyzbrojení manželé loví poloudušené vánoční kapry v napuštěných vanách. Rybářskému průmyslu se však možná blýská na lepší časy, alespoň pokud dokáže využít až jedné miliardy korun, kterou může ze stejnojmenného programu čerpat v následujících sedmi letech. První výzvy, zaměřené na žadatele všech velikostí, přitom právě startují. Bohužel pro podávání žádostí vyčlenilo ministerstvo zemědělství šibeniční lhůtu dvaceti dní, na přípravu je proto nejvyšší čas.   OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ • Určen je pro rozšíření možností chovu ryb ve sladkovodní akvakultuře včetně zpracování ryb i zlepšování vodního prostředí. • Od 10. do 30. června jsou otevřeny výzvy do dvou opatření, tedy do investic do produkce akvakultury a do investic do zpracování a uvádění produktů na trh. • Vyhlášení dalších opatření a druhé kolo těchto dvou opatření je plánováno na podzim. • Výše dotace se pohybuje mezi 25 tisíci a 30 miliony korun, malé a střední podniky mohou v tomto rámci získat až 60 procent způsobilých výdajů projektu, v dalších případech maximálně 30 procent výdajů. • O dotace je možné žádat ve všech regionech kromě Prahy. Šance pro výrobce i zpracovatele „V této chvíli jsou pro podnikatele otevřeny dvě opatření. To první podporuje nápady v oblasti investic do akvakultury. Sem spadá výstavba výrobních zařízení, nákup nemovitostí, pozemků, lodí, čerpadel nebo různých zařízení, odbahňování rybníků, modernizace vybavení, prostě vše spojené s produkcí ryb,“ namátkově vybírá několik příkladů Ivana Burdová ze Státního zemědělského intervenčního fondu, který je administrátorem celého programu. Případný zájemce si však v této iniciativě musí dávat pozor na to, do jaké velikostní kategorie spadá. Některé typy projektů jsou totiž vyhrazeny jen pro žadatele obhospodařující celkovou vodní plochu menší než 20 hektarů. Navíc je třeba zdůraznit, že program je zaměřen pouze na produkční rybářství, jehož obsahem jsou dodávky masa na stůl konzumentů. „Druhé opatření zase zaujme zpracovatele rybích produktů. Těm mohou dotace snížit náklady na pořízení nových strojů, výstavbu hal a linek, skladovacích nebo distribučních prostor, případně třeba i na zavádění energeticky šetrných technologií ve výrobě,“ vysvětluje Ivana Burdová. Součástí otevíraných výzev jsou také prostředky vyčleněné na propagační kampaň, tu však využije pouze samotné ministerstvo zemědělství na vylepšení image rybích produktů u zákazníků. Dá se tedy čekat, že aktuální billboardy propagující biopotraviny doplní brzy i jejich obdoby zaměřené třeba na dietetické výhody rybího masa. V jednoduchosti je síla**

Pořádnou štiku dělá z programu Rybářství už jen nezvykle široké spektrum přijímaných projektů a podpora ve výši 25 tisíc až 30 milionů korun, ten skutečný žralok dotačních programů se z něj ale stává až díky jeho jednoduchosti. Ve srovnání se svými dalšími eurobratříčky totiž představuje příjemný ostrůvek relativně omezené byrokracie v moři tradičního papírování.

BRAND24

 „Minimálně u menších projektů by měl dokázat žádost zpracovat kdokoliv, kdo dokáže sám vyplnit daňové přiznání,“ konstatuje Burdová. Odpadají tak náklady na poradenské firmy a program se tím otevírá skutečně i těm nejmenším podnikatelům shánějícím prostředky třeba jen na ochrannou síť proti vodním predátorům v hodnotě pár desítek tisíc korun.

„Všem zájemcům jsme navíc v prvním kole žádostí poskytli další úlevu, nemusí jako přílohu zpracovávat analýzu životaschopnosti projektu. Program byl také otevřen i dalším subjektům, oproti minulým letům podporujeme třeba i rybářské svazy,“ doplňuje Burdová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).