Menu Zavřít

Studie Check Point: 71 procent podniků přiznává vyšší ohrožení díky mobilním zařízením

10. 2. 2012
Autor: profit

Společnost Check Point Software Technologies Ltd., světový lídr v zabezpečení internetu, představila výsledky své nové studie, která mimo jiné zjistila, že počet osobních mobilních zařízení, která se připojují k podnikovým sítím, se za poslední dva roky více než zdvojnásobil.

Foto: Profimedia.cz

Navíc, téměř polovina těchto přístrojů obsahuje citlivá firemní data. Dle zprávy nazvané „Vliv mobilních zařízení na bezpečnost informací“ (The Impact of Mobile Devices on Information Security) 71 % podniků věří, že zvýšený počet mobilních zařízení vedl k nárůstu bezpečnostních incidentů. Organizace se obávají zejména ztráty a kompromitování citlivých dat uložených v zařízeních zaměstnanců. Primárně jde o elektronickou poštu (79 %), údaje zákazníků (47 %) a o přihlašovací údaje do podnikové sítě (38 %).

Počet chytrých mobilní telefonů a multimediálních tabletů v podnikovém prostředí rychle roste. Přinášejí řadu výhod, jako je zvýšená efektivita práce nebo snadný přístup k informačním zdrojům. Organizace tento trend na jedné straně přijímají a podporují, na druhé straně se správci firemní informační infrastruktury potýkají se zabezpečením velkého počtu zařízení a operačních systémů. Zároveň musí ochránit své organizace před potenciálními ztrátami dat a rostoucím nebezpečím mobilních hrozeb.

Konzumerizace IT patří mezi největší obavy vedoucích manažerů informačních oddělení pro letošní rok. Chtěli jsme zjistit, jakým bezpečnostním výzvám a problémům v oblasti mobilních technologií správci informačních technologií v podnicích čelí,“ říká Juliette Sultan, vedoucí globálního marketingu společnosti Check Point Software Technologies. „Exploze mobilních zařízení, připojujících se do podnikové sítě, vytváří velké příležitosti pro ztrátu dat a zvyšuje komplexitu bezpečnostního managementu. Předpokládáme, že tento trend v roce 2012 ještě více vzroste. Podniky budou nuceny posílit politiky a pravidla pro vzdálený přístup, aby minimalizovaly náklady a rizika spojené s ochranou mobilního byznysu.

Klíčová zjištění studie:

Růst počtu mobilních zařízení připojujících se do podnikových sítí – Přibližně 94 % dotázaných organizací uvedlo, že evidují podstatně vyšší počet mobilních přístrojů, které se připojují k jejich firemní síti. V případě 78 % respondentů došlo za poslední dva roky ke zdvojnásobení počtu těchto zařízení.

Nejběžnější mobilní zařízení a jejich bezpečnostní rizika – Apple (30 %) a BlackBerry (29 %) patřily k nejběžnějším typům mobilních zařízení, která se ve zkoumaných podnicích připojovala k firemním sítím. Další příčka patřila přístrojům s operačním systémem Android (21 %). Téměř polovina respondentů (43 %) se rovněž domnívá, že přístroje s operačním systémem Android představují největší ohrožení jejich mobilního podnikání.

Chování zaměstnanců má vliv na zabezpečení mobilních dat – Většina dotázaných podniků věří, že nedostatek odpovědnosti v oblasti bezpečnosti, který sledují u svých zaměstnanců, představuje nejzávažnější faktor ovlivňující mobilní data. Následují jej mobilní prohlížení internetu (61 %), nezabezpečená Wi-Fi připojení (59 %), ztracená nebo ukradená zařízení (58 %) a stahování škodlivých mobilních aplikací (57 %).

Souvislost mezi zvyšováním počtu mobilních zařízení a bezpečnostními incidenty – přibližně 71 % oslovených podniků se domnívá, že rostoucí počty chytrých mobilních telefonů a multimediálních tabletů přispěly v posledních dvou letech k nárůstu počtu bezpečnostních událostí v jejich organizaci.

Mnoho mobilních zařízení obsahuje citlivá zákaznická a podniková data – v osobních a podnikem vlastněných mobilních zařízeních jsou často uloženy a zpřístupněny různé citlivé informace, včetně e-mailů (79 %), dat zákazníků (47 %) a přihlašovacích údajů k interním databázím nebo podnikovým aplikacím (38 %).

Společnost Check Point patří k lídrům v oblasti zabezpečení mobilních dat již déle než jedenáct let. Podniky v rostoucí míře čelí výzvám v podobě „konzumerizace“ informačních technologií a ochrany dat. Řešení Check Point Mobile Access Software Blade nabízí zákazníkům pokročilou konektivitu SSL VPN a šifrovací technologii, které společně chrání podnikovou infrastrukturu, k níž se připojují mobilní uživatelé, před různými bezpečnostními hrozbami. Činí tak bez ohledu na čas a místo.

BRAND24

V rámci studie „Vliv mobilních zařízení na bezpečnost informací“ bylo dotazováno 750 IT a bezpečnostních profesionálů ze Spojených států, Kanady, Velké Británie, Německa a Japonska. Zkoumaný vzorek zahrnoval organizace všech velikostí, které působily v různých hospodářských odvětvích, včetně finančnictví, průmyslu, obrany, maloobchodu, zdravotnictví a vzdělávání. Plnou verzi zprávy získáte na webové adrese společnosti CheckPoint.

Dobrá mobilní bezpečnostní strategie se zaměří na vzdělávání zaměstnanců v oblasti mobilních bezpečnostních pravidel. Současně zjednoduší správu a posílí bezpečnostní kontrolu přístupů s cílem ochránit data v terénu. Společnost Check Point nabízí svým zákazníkům právě tuto úroveň flexibility. Umožňuje podnikům, aby zabezpečily sítě, koncové body a mobilní zařízení v rámci uceleného pohledu na korporátní prostředí,“ shrnuje Juliette Sultan.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).